Vera Bergkamp snijdt op 1 maart de knelpunten in de zorg aan.
Vera Bergkamp snijdt op 1 maart de knelpunten in de zorg aan. D66

Vera Bergkamp bij D66 Soest-Soesterberg over knelpunten in de zorg

24 februari 2021 om 12:02 Politiek

SOEST D66 Soest-Soesterberg houdt maandag 1 maart een online bijeenkomst over knelpunten in de zorg. Dat item wordt besproken door Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid namens deze partij. Zij gaat vooral in op het schrijnende probleem van de groeiende gezondheidsongelijkheid. 

wee andere onderwerpen die haar na aan het hart liggen zijn: nieuwe woonvormen voor senioren, en zorg dichtbij en op maat met meer ondersteuning voor mantelzorgers en vrijwilligers’. D66 heeft in haar verkiezingsprogramma aangegeven dat ze met nieuw leiderschap de strijd aan wil gaan met de gezondheidsongelijkheid.

,,Het is schrijnend dat mensen met een praktische opleiding of een lager inkomen jaren korter leven, in slechtere gezondheid”, aldus de partij. ,,D66 wil investeren in alles wat dit verschil verkleint: van goed onderwijs tot een gezonde leefomgeving en levensstijl, en persoonlijke zorg dichtbij huis. Preventie van chronische ziekten en overgewicht verdient meer prioriteit dan symptoombestrijding met medicijnen.

WONINGEN De uitdagingen in de ouderenzorg kunnen volgens Bergkamp niet los gezien worden van de woningnood. Al jaren pleit ze voor meer geschikte woningen voor senioren, waar ze langer zelfstandig kunnen wonen. ,,Vergroot men het aanbod van seniorenwoningen, dan zorgt dit ook voor doorstroming op de overspannen woningmarkt. Met moderne geclusterde woon-/zorgcombinaties kan het grote gat tussen thuis en verpleeghuis overbrugd worden.”

ZORGTAKEN Sinds 2015 zijn er meer zorgtaken bij de gemeenten terecht gekomen. Veel gemeenten pakken hun taak goed op en zorgen via de sociale wijkteams voor meer maatwerk en een totaalaanpak voor gezinnen waar meerdere problemen spelen. Maar veel gemeenten kampen ook met financiële tekorten op het sociale domein. Daarom wil D66 de gemeenten in de uitvoering meer speelruimte geven, en  de vaak overbelaste mantelzorgers en andere zorgvrijwilligers meer ondersteunen via een mantelzorgakkoord.  

De bijeenkomst vindt online plaats op maandag 1 maart via Zoom, aanvang 20:00 uur. Voor meer informatie en inloggegevens, kijk op soest.d66.nl.

Sinds 2012 is Vera Bergkamp lid van de D66 Tweede Kamerfractie met portefeuille: langdurige zorg, medische zorg, drugs & wietteelt, familierecht, emancipatie. Daarnaast is zij  fractiesecretaris en lid Presidium Tweede Kamer. Zij was voorzitter van COC Nederland (2010-2012) en daarvan eerder vicevoorzitter. Tevens was zij directeur human resources bij de Sociale Verzekeringsbank. Vera Bergkamp zat in de deelgemeenteraad van Amsterdam-Centrum (2010-2012).

advertentie
advertentie