Schaatsen in een prachtige entourage
Schaatsen in een prachtige entourage Jan Vrakking

Ook zo genoten van het winterse weer!

15 februari 2021 om 11:09 Lokaal Deel je nieuws

Velen van u zullen er op uit getrokken zijn om te genieten van de winterse taferelen. Zelf ben ik er 5 dagen op uit getrokken om te schaatsen.

Eerst naar het Pluismeer om weer een beetje het gevoel op de schaats te krijgen. De volgende dagen naar de Molenpolder bij Tienhoven, de  Maarssenveense Vaart,  de Loosdrechtse plassen en zondag naar het Eemmeer.

Telkens kwam je met vele liefhebbers bijeen om te genieten van het schaatsen en van de mooie entourage. Wat wonen we toch in een prachtige provincie.

Maar hoeveel mensen zullen, al genietend van het mooie weer en van de omgeving, beseffen dat deze prachtige vergezichten hier en op andere plaatsen in het land op korte termijn zullen worden ontsierd door talloze windmolens van 200m tot 240m hoogte of door zonneweiden.

Dit alles door de drang vanuit de politieke partijen ( met name D66 en GL, maar ook andere partijen maken zich daar schuldig aan doordat ze geen tegengeluid laten horen) ondersteunt door stakeholders die er veelal alle (financieel)  belang bij hebben.

Nu hoor je vaak opmerkingen als ‘dat zal wel niet zo’n vaart lopen’ en ‘in Soest zullen de politieke partijen dat toch wel tegenhouden’.

Maar ook in Soest hebben politieke partijen zich min of meer verplicht tot een reductie van CO­2 en vrees ik dat tegen beter weten in er  toch windmolens en zonneweiden komen. Gebruik liever de subsidies om huizen en gebouwen te isoleren en triple beglazing en zonnepanelen aan te brengen?

Ook in Soest blijft men echter vasthouden aan reeds achterhaalde argumenten waarop de huidige CO2 moet worden teruggedrongen.

Van voortschrijdend inzicht is maar mondjesmaat sprake en dan noch wordt het niet politiek uitgesproken. Ondanks dat inmiddels diverse milieuorganisaties inmiddels wel hebben aangegeven dat voortschrijdend inzicht bij hen geleid hebben tot nieuwe inzichten.

Partijen die vasthouden aan de stelling dat houtverbranding duurzaam is terwijl onderhand iedereen wel kan weten dat voor de houtverbrandingsinstallaties hoogwaardige (oer)bossen worden gekapt zijn ongeloofwaardig geworden. Geld en drammerigheid regeert in plaats van visie en politieke lef.

Ik roep ieder op om kritisch de ontwikkelingen betreffende de energietransitie te volgen.

Uit dit bij de politieke partijen, die de stem van het volk dienen te zijn, of door zo af en toe ook eens een ingezonden stukje te schrijven in bijvoorbeeld de Soester Courant.

Jan Vrakking  

advertentie
advertentie