De cover van het boek over WWII
De cover van het boek over WWII Nelleke Nieuwboer

Andere blik op aangrijpend regionaal verhaal over WWII

3 februari 2021 om 22:05 Lokaal Deel je nieuws

Toen ik in Soest kwam wonen bezocht ik het museum Soest. Op de zolder was een hoek over WWII. Daar ontdekte ik een witte map met de achternaam van mijn moeder erop. 

Langzaam ontdekte ik dat een nicht van mijn moeder (zij had er 78 en kende deze nicht niet) verraad had gepleegd tijdens WWII. Ze werd 'koerierster des doods' genoemd. Toen ik me in de zaak verdiepte schrok ik van de onnauwkeurigheid van de beschuldigingen en dodenlijstjes die aan haar waren toegeschreven. Maar ik merkte wel dat ze een marionet was geweest van Herbert Oelschlägel, een SDer met rechtstreekse connecties met HImmler te Berlijn. Langzaam verschoof mijn perspectief en begon ik te ontdekken wie deze man was geweest en voor wat een onmogelijke opgave deze nicht Miep Oranje, had gestaan, toen ze opgepakt was in oktober 1943 met haar neef Jan.

Ik heb jaren research gedaan naar het Verzet, de SD Amsterdam, Miep Oranje en Irma Seelig, en de grotere context waarin zij opereerden. Het is een informatief boek geworden, waarin ik eerlijk toegeef dat ik de sleutel van hoe het echt allemaal zat niet bezit. Maar waar wel veel nuances in opduiken ten aanzien van het zwart-witte beeld.

Ik ben ook enorm geschrokken van alle ruzies en fouten die er binnen het verzet in deze Gooi en Eemlandregio hebben gespeeld. Maar natuurlijk was mijn belangrijkste conclusie: Voorkom oorlog. Zorg dat niemand voor zulke onmogelijke keuzes komt te staan als die nicht, als andere jonge meisjes. EN: let op de mensen in het midden van de hiërarchie. Onzichtbare ambtenaren of organisatoren bieden de laag waardoor er zo verschrikkelijk veel onrecht kan plaatsvinden. In dit geval leg ik uit hoe de wereldwijde  goud en paarlen en diamantwereld helemaal verweven is met dit verhaal. 

Ik heb het boek de titel Eerzucht gegeven omdat dit de achterliggende perverse kracht is die Oelschlägel, de kwelgeest van jonge meisjes en vele verzetsmensen, dreef.

advertentie
advertentie