Francine Everingham in Australië: ,,Voelde me meteen thuis. Je was zo vrij als een vogel.
Francine Everingham in Australië: ,,Voelde me meteen thuis. Je was zo vrij als een vogel." Eigen foto

De kerkklokken luiden nog voor Francine (Drissen) Everingham

31 januari 2021 om 10:24 Mensen

SOEST In haar kind- en jeugdjaren hoorde ze vanaf de Braamweg de klokken van de Heilige Familiekerk luiden. Die werden ‘stil’ toen ze in 1969 naar Australië emigreerde, maar nu hoort Francine Everingham (Francis Drissen, 81) soms weer het vertrouwde, galmende geluid als ze videobelt met haar dochter Wendy. Die werd in 1970 ‘Down Under’ geboren, maar het lot bepaalde dat zij nu in Soest-Zuid woont.

Wendy kwam na een reis door Europa in Amsterdam terecht, waar ze - dankzij haar Nederlandse paspoort had ze een werkvergunning - op de afdeling oncologie van het VU-ziekenhuis in Amsterdam ging werken. Ze ontmoette haar huidige echtgenoot Gert Zuijdgeest en bleef in Nederland. Toen ze een gezin hadden gesticht, zochten ze een woning in Hilversum en omgeving. Het toeval bracht hen op een steenworp afstand van Francine’s ‘playground’.

MOOIE  JEUGD ,,Toen ik bij mijn dochter logeerde en de klokken hoorde slaan of luiden bracht me dat weer terug naar de mooie jeugd die ik hier in de buurt had. En ook als ik met mijn dochter aan de telefoon praat en de klokken op de achtergrond hoor, denk ik aan ‘back home’. Ik wil heel graag het geluid van de klokken opnemen en die dan laten klinken in Adelaide.”

Vreselijk dat de Heilige Familiekerk gaat verdwijnen. Twee zussen trouwden er, mijn ouders hadden er hun uitvaart.

,,Ondanks dat ik er niet meer kom vind ik het vreselijk dat de kerk gaat verdwijnen. Ik heb hele warme herinneringen aan de diensten die ik er heb gevolgd. Kerst, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren. Het zijn dierbare momenten geweest in mijn leven. Net zoals mijn eerste heilige communie en het vormsel. Twee zussen zijn vanuit de kerk getrouwd, en mijn ouders hadden er hun uitvaart. Voor mij is het een kerk met een grote betekenis. Het gaf bij het meedoen aan de vastentijd discipline! Dat leer je tegenwoordig nauwelijks.”

Francine Everingham (Francis Drissen), Adelaide, Australië; afstand: 15.874 km; reistijd: 22 uur; tijd: 9,5 uur later.

In de Soester Courant van woensdag 3 februari staat een veel uitgebreider artikel over Francine, in de serie ‘Over de grens’.

Door Johan van Beek

Op bezoek bij dochter Wendy en dat betekent dat de Soester Duinen weer 'om de hoek' liggen.
De kleinkinderen Elise-May (14) en David (11) en dochter Wendy bij de Heilige Familiekerk in Soest-Zuid, waar hun (groot)moeder Francine uit Australië opgroeide.
Afbeelding
advertentie
advertentie