Afbeelding
Jaap van den Broek

Een geslaagde Oude Ambachtenmarkt in Soest

11 mei 2018 om 06:29 lokaal

SOEST Voetje voor voetje schuifelen mensen door de historische Kerkebuurt. Verwarring ontstaat wanneer een aantal dagjesmensen halt houdt. ,,Staan wij nu stil voor een file of is hier een wachtrij voor een van de kraampjes?" vraagt een man aan zijn vrouw. Het is druk op Hemelvaartsdag in Soest. De Oude Ambachtenmarkt is een landelijke trekpleister en verenigt handelsgeest, muziek, gezelligheid en ontmoeten.

Peter Beijer

Op het horecaplein op Gildeterrein De Blaak staan de mannen van het Soester Knollenkoor in afwachting van hun optreden. Jan Roels, dirigent/ accordeonist van het koor, heeft zojuist een rondje gelopen over het terrein. ,,Ik stond bij een kraam met oude kerkklokken. Interessant verhaal van die man gehoord. Je steekt nog wat op, op een dag als vandaag!" Roels haast zich naar zijn mannenkoor. Zo meteen lossen zij PVO af en gaan zij, de toch al goede, stemming verhogen met feestelijk gezang.

HIPSTER De kraampjes tonen een bonte mengeling van traditionele ambachten en moderne handelswaar. Een leerbewerker, een hipster met fraaie baard, heeft een bijzonder gesprek met een bezoeker. ,,Dat doet u mooi zeg, met dat leer. Kost zo'n hobby nou veel tijd?" De hipster schiet in de lach: ,,Ha, ha, ik verdien hier mijn boterham aan. Dit is mijn dagelijks werk.

BEZEM De markt trekt mensen uit de regio. Claudia woont in Vathorst en bezoekt na jaren weer de Soester ambachtenmarkt. ,,Jaren geleden kwam ik hier al toen mijn kinderen nog klein waren. De patatwagen staat nog op dezelfde hoek als toen." De Amersfoortse koopt een takkenbezem. ,,Je kan er ook mee vegen" zegt de verkoopster met Spakenburgs accent. De man van Claudia geeft een ander advies: ,,Je kan er ook mee naar huis vliegen."

VRIJMARKT De buren Henk en Thea Kok en Johan en Miranda van den Hoff maken van de gelegenheid gebruik om voor hun inrit aan de Kerkstraat, met uitzicht op de draaimolen, een alternatieve vrijmarkt te houden. Een ruitjesbroek wisselt van eigenaar. ,,Vier euro en ze heeft niets eens afgedongen" roept Henk glunderend. Johan van den Hoff slijt ondertussen een collectie boeken van Arendsoog aan een enthousiaste liefhebber. ,,Ik ben een commercieel talent. Ha, ha, als mijn schoonmoeder niet zo'n lieverd was zou ik haar nog kunnen verkopen."

SLUIPROUTE Het terrein van de familie Van de Grift verbindt de Kerkstraat met de Ferdinand Huycklaan. Naarmate de dag vordert wordt het steeds drukker op deze sluiproute. Halverwege het knooppunt staan de dansers en danseressen van de Soester Boerendansgroep. Ze hebben pauze voordat hun volgende optreden begint. Een clown staat verderop ballonnen te vouwen die de allerkleinsten vervolgens als zwaard gebruiken.

25.000 Mels van Vulpen van de organiserende stichting pendelt op de fiets om alles te overzien. ,,Wat een opkomst en wat een sfeer", stelt Van Vulpen vast. ,,Wij schatten dat de markt door ongeveer 25.000
mensen is bezocht. Het is moeilijk in te schatten omdat er mensen komen en gaan. Wat we wel zeker weten is dat het bijzonder gezellig is."

POTJE De hongerige magen worden gevuld en daar zijn meer dan genoeg gelegenheden voor. De traditionele bonen met spek vinden gretig aftrek. Maar ook poffertjes, Indische maaltijden, broodjes beenham en allerlei andere lekkernijen verdwijnen in duizenden kelen. Een aantal kinderen heeft geen aandacht voor al dat lekkers. Zij concentreren zich bij de kraam 'Maak er een potje van'. Voor drie euro wagen zij zich aan een spoedcursus pottenbakken. Hun ouders zijn getuige van de geboorte van mooie vazen en kommetjes. Een mooi aandenken aan een geslaagde Oude Ambachtenmarkt.

Bekijk meer foto's van de Oude Ambachtenmarkt 2018 in het fotoalbum

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie