De voormalige Soesterbergse werd, naar nu blijkt, dinsdag al aangehouden op Schiphol en in bewaring gesteld.
De voormalige Soesterbergse werd, naar nu blijkt, dinsdag al aangehouden op Schiphol en in bewaring gesteld. KLM

Soesterbergse aangehouden na terugkeer uit IS-gebied

8 januari 2021 om 15:21 Misdaad

SOESTERBERG Angela B., tot 2014 inwoonster van Soesterberg, is deze week teruggekeerd uit Turkije. Ze verbleef daar tijdelijk, nadat ze eerder was teruggekomen uit IS-gebied in Syrië. Ze wordt verdacht van deelname aan de terroristische organisatie IS. Ook zou ze misdaden van IS hebben voorbereid.

Volgens justitie zou ze sinds 2014 in IS-gebied hebben gewoond. In dat jaar was de tot de islam bekeerde Soesterbergse naar Syrië vertrokken en huwde daar een strijder van IS met wie ze twee kinderen. Volgens justitie zijn de echtgenoot en een van de kinderen daar omgekomen tijdens gewapende conflicten.

De vrouw meldde zich eind 2020 op het Nederlandse consulaat-generaal in Istanbul en sprak in de Turkse hoofdstad de wens uit dat ze terug naar Nederland wilde. Ze was in gezelschap van haar driejarig zoontje.

Justitie heeft nu meegedeeld dat de vrouw en haar zoontje dinsdag onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee naar Amsterdam zijn gevlogen. Op Schiphol werd Angela B aangehouden en in elk geval voor de duur van twee weken in bewaring is gesteld door de rechter-commissaris. De Raad voor de Kinderbescherming heeft haar zoontje, verklaart justitie, op een veilige plek ondergebracht.

advertentie
advertentie