Beeld van de Oude Ambachtenmarkt in 2017. Veel zal morgen op Hemelvaartsdag weer hetzelfde zijn in de Kerkebuurt.
Beeld van de Oude Ambachtenmarkt in 2017. Veel zal morgen op Hemelvaartsdag weer hetzelfde zijn in de Kerkebuurt. Jaap van den Broek

Oude Ambachten terug in Kerkebuurt

9 mei 2018 om 15:52 lokaal

SOEST Soest is tijdens Hemelvaartsdag voor tienduizenden mensen het middelpunt van het land. De Oude Ambachtenmarkt zorgt ervoor dat mensen uit alle hoeken van Nederland morgen richting Soest reizen. De Ambachtenmarkt is meer dan het traditionele mandjesvlechten. Horeca, muziek, zang, dans en ontmoeten zorgen voor een sfeer die het midden houdt tussen Koningsdag en de Gildefeesten.

EXPLOSIEVE GROEI Toen Ben van Os, Nienke van Kooij en Rob Alexander in 1976 de eerste Oude Ambachtenmarkt in Soest organiseerden konden zij nog niet bevroeden wat voor een explosieve groei het evenement zou krijgen. In Soest was er in die jaren niet veel te doen op Hemelvaartsdag. De toenmalige VVV en de afdeling voorlichting van de gemeente sloegen de handen ineen en de Oude Ambachtenmarkt kwam tot stand.

In de beginjaren jaren stonden niet meer dan enkele kraampjes op de weilanden in de historische Kerkebuurt te zien. Inmiddels is er sprake van een landelijke publiekstrekker.

PRIVÉTERREIN Dit jaar vindt voor de 41ste keer de Oude Ambachtenmarkt plaats in de oudste en mooiste straatjes van Soest. Het is de eerste keer zonder de aanwezigheid van Gerard van de Grift. De markante Soester overleed onlangs op 84-jarige leeftijd. De herdenking aan Van de Grift blijft levend, want ook dit jaar heeft zijn familie het privéterrein toegankelijk gemaakt om zo de doorsteek te maken tussen de Kerkstraat en de Ferdinand Huycklaan. Op het terrein van Van de Grift verzorgen Clown Benno en de Soester Boerendansgroep diverse demonstraties en optredens.

SPRINGKUSSEN De succesnummers zijn ook dit jaar te bezoeken. Liefhebbers hoeven niet lang te zoeken naar de bruine-bonenkraam, de glasblazer, het handschilderen van kaarsen, de pottenbakker, de dames van het kantklossen en het springkussen. Wie op zoek is naar handgemaakte leren armbanden, vindt die naast de ambachtelijke schoenmaker.

HERKENNING Het is een feest der herkenning. Maar de organisatie belooft ook een aantal nieuwkomers. Een ouderwetse mosterdmaker verkoopt producten die de smaakpapillen zeker gaan prikkelen, de heer Spronsen is met een flinke verzameling pins, oude ansichten en medailles van de partij en voor de allerjongsten is er een kinderboerderij, een draaimolen en zijn er schminkmogelijkheden.

LUNCHPAKKET Bezoekers kunnen desgewenst een lunchpakket meenemen. De ochtend zou namelijk ongemerkt kunnen overgaan in de middag en dan kan een boterham de honger stillen. Voor wie zijn bammetjes thuis laat, biedt het horecaplein (gildeterrein De Blaak) voldoende culinaire alternatieven en vloeibare verfrissingen. Poffertjes, vis, friet en uiteraard de traditionele bruine bonen met spek staan onder meer op het menu. Op dit groene plein is er ook vrijwel doorlopend muziek, van onder andere PVO, het Knollenkoor en vanaf 13.00 uur DJ Dennis Burger.

De opening is in handen van Brassband Djembé Agogo. Rond 10.00 uur is dit gezelschap met zijn swingende en aanstekelijke muziek te beluisteren en te bewonderen op het gildeterrein De Blaak. Het startsein voor een Hemelvaartsdag met veel plezier. Om 17:00 uur sluit het evenement.

FIETS Het advies is om wandelend of per fiets te komen. Wie toch met de auto komt, kan deze parkeren aan de Ferdinand Huycklaan. Dat kost wel vijf euro. Op alle invalswegen van Soest staan borden die verwijzen naar het parkeerterrein.

Voor meer informatie: www.ambachtenmarktsoest.nl.

advertentie
advertentie