Een dagdeel per week werken de leden van PassepARTout samen in het atelier van Ineke Talen.
Een dagdeel per week werken de leden van PassepARTout samen in het atelier van Ineke Talen. passepARTout

Drie nieuwe wisselexposities Museum Soest

8 mei 2018 om 06:29 lokaal

SOEST De zoektocht van Jeanine Franyutti Barcelo-Koenen, de beschildering van 'Thema Soest' van passepARTout en de droom van veel ongens van alle leeftijden: meccano. Het zijn drie kunstvormen die samenkomen in Museum Soest.

Johan van Beek

De groep ontstond ooit in het atelier van Ineke Talen, verhuisde naar een huurruimte in het Orlandogebouw maar is nu weer neergestreken in het atelier waar het ooit begon. Sinds 2000 vormen ze de kunstenaarsvereniging PassepARTout en laten ze regelmatig van zich zien. Een dagdeel per week komen ze in de werkruimte van Ineke Talen om hun hobby te beoefenen..

MATERIALEN Een vaste groep van circa tien amateur-kunstenaars uit Soest exposeert de komende maanden in het museum aan de Steenhoffstraat. Van tijd tot tijd kiezen ze een thema, waarbij elk lid dat op zijn eigen wijze en met diverse materialen probeert te verbeelden. Een aantal middagen werkten de kunstenaars samen aan het thema Soest. De resultaten ervan zijn vanaf zaterdag 12 mei te zien in Museum Soest.

SCHOONHEID Dat geldt ook voor een serie schilderijen van Jeanine Franyutti Barcelo-Koenen. 'What you see is what you get' heet haar tentoonstelling. Tijdens vele reizen liet ze zich inspireren door een diepe fascinatie voor mensen uit verschillende landen en culturen ,,Er zit een enorme schoonheid in de verscheidenheid van mensen, gezichten en lichaamsvormen", verklaart de Soester kunstenares haar inspiratie.

GROTE DOEKEN Franyutti neemt alles in zich op: geur, kleur, lichaamstaal, expressie. ,,Eigenlijk alles wat een mens tot mens maakt. In mijn werk zoek ik naar een balans tussen perfectie en imperfectie." Op haar grote doeken vertaalt ze deze zoektocht in een zintuiglijke ervaring. Ze werkt met gemengde technieken vanwege de vele mogelijkheden die dat biedt.

SPEELGOED Veel kinderen, hoofdzakelijk jongens, zijn opgegroeid met meccano. Veel mannen kunnen nog steeds hun creativiteit kwijt met dit speelgoed. Museum Soest bood vorig jaar al eens een weekeinde lang ruimte aan het Meccano Gilde Nederland. Beide hebben de handen ineen geslagen voor een wisseltentoonstelling in Soest.

AANGEPAST Het aloude constructie speelgoed is nog steeds een levendige hobby, al zijn er natuurlijk aanpassingen gemaakt aan de wensen van de huidige tijd. Modellen die werkten op opwindmotortjes zijn vervangen door elektromotoren of radio bestuurbare modellen. Ook robots die werken op de app van de telefoon behoren nu tot de mogelijkheden. Deze techniek zal zeker de huidige jeugd aanspreken, is de verwachting.

OPENING De drie wisselexposities worden vrijdag 11 mei geopend door oud-raadslid Karel van Geet. Van zaterdag 12 mei tot en met 12 augustus zijn ze te zien voor belangstellenden. Museum Soest is geopend op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 13.30 tot 17.00 uur.

advertentie
advertentie