Afbeelding
Eempers

'Vaker stilstaan bij leven in vrede'

4 mei 2018 om 20:58 lokaal

SOESTERBERG Burgemeester Rob Metz vindt dat we te weinig stilstaan bij het feit dat we in ons land al 73 jaar in vrede leven, dankzij ,,gewone mensen die in opstand kwamen tegen de bezetter, mensen die heldendaden verricht hebben en die knokten met één gezamenlijk doel: een vrij, veilig en vreedzaam Nederland." Hij zei dit tijdens de dodenherdenking op het Odijkplein in Soesterberg.

,,Vrijwel dagelijks zien we in het nieuws hoe mensen in landen om ons heen, soms zelfs dicht bij ons, nog steeds of weer gebukt gaan onder oorlog en geweld, en in verzet komen tegen een regime, in de hoop ooit, net als wij, in een vrij land te leven. De actualiteit en de geschiedenis drukken ons zo met onze neus op de feiten. Wat toen gebeurd is, mag nooit meer gebeuren. We moeten ons blijven realiseren, dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Het is onze verantwoordelijkheid, en die van de generaties na ons, om die vrijheid door te geven."

De burgemeester zei dat in de schaduw van de grote gebeurtenissen de kleine verhalen vaak minder groots en meeslepend zijn. ,,Maar die in het persoonlijke leven van velen een veel grotere impact hebben gehad. De verhalen en anekdotes van generatie op generatie overgedragen. Verhalen over offers en verraad die de keiharde realiteit van de oorlog opeens heel dichtbij brengen. Over het schrijnende verdriet, soms nog steeds voelbaar, om het verlies van een dierbare. Verhalen over morele dilemma's, moed en verzet. Het gevoel van groeiende weerstand, van verzet, stroomde door de aderen van iedere recht geaarde Nederlander. Maar die gevoelens daadwerkelijk omzetten in daden, dat kon, wilde, durfde niet iedereen. Degenen die dat wel deden, namen een enorm risico en moesten daarvoor niet zelden het grootst mogelijke offer brengen: dat van hun leven."

,,We proberen op vele manieren de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Herdenken vervult daarbij een belangrijke rol. Er verschijnen ook nog regelmatig boeken en films over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Dat er nog altijd zoveel aandacht voor bestaat, is een groot goed. Zo kan ook onze generatie zich misschien ietsje beter een voorstelling maken van hoe het geweest moet zijn om toen te leven. De herinnering levend houden is bovendien een belangrijk eerbetoon aan de oorlogsslachtoffers."

In de Vredekerk begon zoals gebruikelijk de herdenking met een dienst waaraan het Filharmonisch Orkest uit Zeist medewerking verleende. Dominee Jan Ton Schneider van de vereniging van veteranen hield de overweging. Na afloop liepen de bezoekers in een stille tocht, voorafgegaan door drie tamboers van het Groot Gaesbeeker Gilde, naar het monument, war kinderen van de basisscholen in Soesterberg de vlaggenmasten flankeerden.

Odeon .speelde koraalmuziek, gevolgd door het taptoesignaal dat de twee minuten stilte aankondigde. Na het Wilhelmus las Laure Niehoff Werrning een gedicht voor. Burgemeester Metz hield een toespraak waarna popkoor Allround het lied 'Als liefde niet bestond' zong. Daarna besloten de krans- en bloemleggingen en het defilé de plechtigheid.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie