Afbeelding
Lex van Lieshout

Raad van State blokkeert woningbouw Houtsnip

2 mei 2018 om 14:14 lokaal

SOEST De gemeente Soest moet een nieuwe regeling bedenken voor de bouw van vijf dure woningen aan de Houtsnip. De Raad van State vernietigde woensdag het zogeheten wijzigingsplan voor dit project. Het plan voldoet niet aan de eis dat de groene uitstraling van de omgeving behouden moet blijven.

Volgens de gemeente zal dat wel het geval zijn, maar een omwonende vond daarvoor geen enkele garantie in het plan. Hij vreest een kaalslag. De Raad van State is het met hem eens.

Dit betekent dat de gemeente alsnog met meer garanties voor behoud van de groene omgeving moet komen, voordat de woningen gebouwd kunnen worden. Daarvoor is dan wel een nieuw wijzigingsplan nodig en dat betekent een forse vertraging voor de projectontwikkelaar.

De gemeente heeft de waarborgen voor behoud van de groene uitstraling van het gebied om onduidelijke redenen buiten het plan gehouden. Enkele houtwallen rond het plangebied hebben volgens de gemeente wel natuurwaarden en zullen door de gemeente ook worden beheerd en verbeterd.

Maar volgens de Raad liggen die houtwallen buiten het plangebied. En de eis voor het bouwplan is juist dat de groene uitstraling van het plangebied zelf behouden moet blijven. Dat zal er waarschijnlijk op neerkomen dat een aantal bestaande bomen in dit gebied behouden moet blijven. Het wordt voor de projectontwikkelaar dan puzzelen hoe hij zijn woningen daartussen kan plaatsen.  

advertentie
advertentie