Nu nog in een vertrouwde omgeving, straks door China en Australië. Jan Postema stapt weer op de fiets.
Nu nog in een vertrouwde omgeving, straks door China en Australië. Jan Postema stapt weer op de fiets. Astrid van den Hoek

'Hoop kangoeroe in het wild tegen te komen'

3 mei 2018 om 06:17 lokaal

SOEST De Soester wereldfietser Jan Postema (75) staat weer aan het begin van een nieuw fietsavontuur. China staat voor de vijfde keer op het programma, maar ook Australië, waar hij nog nooit eerder geweest is. ,,Ik ga niet de outback in hoor, ik ben geen 20 meer! Maar ik hoop wel een kangoeroe in het wild tegen te komen."

Astrid van den Hoek

Het plan is één maand fietsen in China en twee maanden in Australië. ,,Het liefst ging ik drie maanden fietsen in China. Maar de eisen zijn nu flink aangescherpt, onder andere rondom visa en betaling vooraf. Daarom ga ik maar een maand."

Hoewel Australië qua natuur en avontuur niet onder doet voor de andere landen waar Jan Postema al gefietst heeft (zoals Chili, de VS, Scandinavië, de Baltische Staten en Cambodja), is het toch wel tweede keus. ,,Omdat het een westers land is, dat trekt me minder. Ik vind het mooi om andere gebruiken en culturen te leren kennen en mensen te ontmoeten. Maar goed, dit is een gebied waar ik nog niet geweest ben, dus waarom ook niet? Ik zal vooral langs de oostkust gaan fietsen; Melbourne, Sydney, Brisbane. Ik moet me nog wat meer inlezen, maar de highlights wil ik zeker zien."

PLANNEN Postema kwam in de zomer van 2016 terug van zijn laatste fietstocht: Bangkok-Shanghai. ,,Een prachtige tocht! Vooral Laos was erg mooi." Afgezien van het op peil brengen van zijn eetpatroon, sloeg hij toen hij terug was aan het lezen en maakte tripjes naar Scandinavië en Frankrijk.

,,Maar al snel zat ik weer met een kaart voor mijn neus om plannen te maken voor een volgende tocht. Routes bedenken, boeken kopen over de omgeving, internet raadplegen, programma's op tv kijken over het gebied… Ik ga uit van zo'n 80 kilometer fietsen per dag, in de bergen soms minder. Ik plan ook rustdagen in, wil dingen bekijken en ik moet ook af en toe de was doen natuurlijk."

RISICO'S Met bij elkaar opgeteld bijna 100.000 fietskilometers sinds 1988, weet Postema wel wat hij kan verwachten. ,,Er zijn altijd risico's, waar je ook fietst. Vervelende autoriteiten, bevolking die het niet zo op buitenlanders heeft, dat soort dingen. In Laos werd ik nog geconfronteerd met corruptie. Ik moest bij de grens ineens 20.000 Kip betalen (zo'n 2 euro) zonder dat duidelijk was waarvoor. Dat is misschien niet veel, maar je voelt wel dat het onterecht is. Maar je staat daar toch in je eentje met twee grensbewakers, dus veel keus heb je niet."

Ook in Mexico beleefde hij wat benauwde momenten. ,,Ik logeerde in de Texaanse stad El Paso (V.S.) en maakte een uitstapje over de grens. Bleek dat de stad waar ik een dag was, Ciudad Juarez, berucht is om haar criminaliteit... Waarom ik daar dan toch heen ga? Nieuwsgierigheid! Dat staat bovenaan."

KENNIS Postema vertrouwt tijdens zijn reizen op zijn talen- en mensenkennis. ,,En gezond verstand! Wees niet naïef, maak bijvoorbeeld nooit foto's van stations, overheidsgebouwen of politiebureaus. Kijk om je heen wat de lokale bevolking wel of niet doet. Ik ben self-supporting onderweg, maar kom vaak mensen tegen die willen helpen en eten of een overnachtingsplaats aanbieden. In China fiets ik met een vrouw die ik ken van eerdere reizen. Zij spreekt goed Engels. Op pad zijn met Chinezen is wel een voordeel daar, je krijgt veel meer tekst en uitleg en ziet toch hele andere dingen. In Australië ga ik wel 'solo'. Maar ik maak makkelijk contact en zorg altijd dat ik in een land de belangrijkste woorden van tevoren ken zodat ik mezelf kan redden."

Jan Postema vertrekt op 4 mei voor zijn reis en zal tweewekelijks verslag doen in de Soester Courant. Zijn reisavonturen: fietsenmetjan.nl.

advertentie
advertentie