Afbeelding
Tom van Zoeren

Zwemclub blijft elkaar jaar in jaar uit trouw

28 april 2018 om 14:43 Sport/sport

SOEST Het is een gespartel van jewelste in zwembad De Wieksloot, want een damesclub 'op leeftijd' werkt haar wekelijks half uurtje aqua-joggen onder leiding van Paul en Greet de Wolf af. Ondanks het afzien is het een uitje voor de zeven dames en Jan, die op deze manier aan hun conditie werken en de sociale contacten niet verliezen.

Ton van Zoeren

PUBERS Paul staat streng langs het zwembad toe te zien of het groepje van zeven dames en één heer zijn instructies wel opvolgt.  Hij heeft weer een bewegingsprogramma voor de trouwe zwemmers op het programma. ,,Ja, Ik moet wel streng zijn. Ze kiezen wat ze willen, maar zo lang ze maar doen wat ik zeg," lacht de meester alsof hij een stelletje pubers les geeft. Het tegendeel is echter waar. Het jongste meisje is midden zestig, terwijl Heimen Wensveen met haar 92 lentes de oudste en tevens  de gangmaker van het stel is. Ondanks haar leeftijd is zij beslist niet de minste in het water. Deze woensdagmorgen zijn er enkele dames niet in vorm. ,,Waar is dit nu allemaal voor nodig," is een veel gehoorde kreet. Maar Heimen maant Paul: ,,Het gaat lekker vandaag. Mag wel wat sneller hoor!''

MOPPEN Wil van der Grift en Ans van Zoeren waren ruim 30 jaar geleden een van de eerste deelnemers. In de jaren is er een vaste groep instaan die lief en leed delen. Onlangs zijn er twee dames weduwe geworden. Maar ze zijn nu alweer op de Wieksloot te vinden. Het toont hoe hecht de zwemclub is. Natuurlijk wordt er ook gelachen. Marga Sukel, die afwezig was en Lidy Vermeer zijn de gangmakers. Na de topsport is er koffie met altijd wat lekkers erbij. De moppen vliegen dan over de tafel. Jan Vermeer die als enige het sterke geslacht moet vertegenwoordigen lacht: ,,Tja, en daar zitten moppen tussen. Dat wil je niet weten.'' Zijn echtgenoot Lidy heeft af en toe moeite om Jan mee te krijgen: ,, Hij verzint dan andere dingen, zoals jeux de boules. Maar ik heb hem altijd door.''

HANGOUDEREN Voor Greet de Wolf is het gezelschap een leuke afleiding. ,, Het is een gezellige en sociale groep met veel gevoel voor humor. Andere groepen gaan meteen naar huis, maar zij blijven hangen in de kantine.''  Riet Hooijer-Lutgens is het jongste lid. Ze kwam drie jaar geleden door de ballotage commissie. De Limburgse heeft het naar haar zin: ,, Je moest er wel wat voor doen om door die commissie heen te komen hoor! Maar het is het waard. Het is hier lekker intiem.'' Voor de babbelgrage Kitty van Gardingen is het ook een uitje. ,, Je kunt hier lekker nieuwtjes uitwisselen.'' Samen met Lidy zorgt zij ervoor dat er geen stiltes vallen aan de koffietafel, die in feite een plek is geworden voor de 'hangouderen' van Soest.

WIEKSLOOT Tussen het gekakel door probeert Greet uit te leggen wat de filosofie van haar zwemschool is. ,,Wij willen de leerlingen goed en mooi laten zwemmen en dat zwemdiploma komt op de tweede plaats. Dat papiertje vinden alleen de ouders  maar belangrijk.'' Sport staat hoog in het vaandel bij de zwemclub. Maar bij navraag is er weinig historie. Riet deed aan judo en wielrennen. Maar verder blijft het angstig stil. ,,Of is padvinder ook een sport?" vraagt Wil.

Afbeelding
advertentie
advertentie