Jan de Mos toont historische beelden
Jan de Mos toont historische beelden Peter Beijer

Oude beelden van Soesterberg leveren mooie verhalen op

26 april 2018 om 11:51 Sport/sport Deel je nieuws

SOESTERBERG - Afgelopen woensdag waren, tijdens de maandelijkse thema-ochtend in dorpshuis De Linde, historische beelden te zien. Het getoonde filmmateriaal inspireerden veel aanwezigen tot het vertellen van verhalen van vroeger. Ook de discussie over het nieuwe Soesterdal kwam op gang.

Jan de Mos uit Soesterberg organiseert elke laatste woensdag van de maand een thema-ochtend. Onder het genot van een kop koffie of thee worden onderwerpen op tafel gelegd. Deze woensdag waren oude filmbeelden te zien van onder meer het Soesterdal. De grote uitspanning annex openluchtmuseum trok, tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog toeristen uit binnen- en buitenland. Op de beelden is te zien hoe in 1939 dagjesmensen zich vergaapten aan de vliegtuigen die af- en aanvlogen. Het Soesterdal overleefde de oorlog niet. 

Das

De Mos is voorstander van de plannen voor een nieuw Soesterdal. ,,Voor Soesterberg zou dat een enorme economische impuls geven.” De organisator maakte van de gelegenheid gebruik om aan de aanwezige Arno Hulshof van Partij Ons Soesterberg te vragen waarom die partij kritische vragen aan de Soester gemeenteraad stelt. Hulshof: ,,Op zich zijn wij niet tegen de bouw, maar wel tegen het feit dat de plannen van de hoogte en omvang van het Soesterdal zomaar gewijzigd worden. Als jij dat thuis doet dan gaan de buren ook klagen.” De Mos reageert vilein: ,,Het Soesterdal heeft echter geen buren. Kritische vragen belemmeren het proces van een nieuw Soesterdal.” Zo’n vaart zal het volgens Hulshof niet lopen. ,,Bovendien, er is daar een das gesignaleerd. Dus die nieuwbouw kan toch nog wel even duren.”

Soester Natuurbad

Filmmateriaal over het Soester Natuurbad brengt veel interactie teweeg. Een man herinnert zich: ,,Wij liepen altijd een rondje door het bad om te kijken of er nog iets te versieren was. Toen heb ik Margriet leren kennen. Dat was 55 jaar geleden. We zijn nog steeds samen.”

AGAVS

AGAVS maakt een belangrijk deel uit van de historie van Soesterberg. Zo is uit de beelden te zien. Volgens de aanwezigen is AGAVS ,,dé vereniging uit Soesterberg.” Ooit begon met bij AGAVS met voetbal en atletiek en inmiddels gaat de club als volleybalvereniging door het leven.

Zo gaan er veel verhalen over tafel. De themaochtend voorziet in de behoefte van het vertellen van verhalen en het ophalen van herinneringen. Woensdag 30 mei is de volgende themaochtend in De Linde. Thema: De Weg der Weeghen. Aanvang 10:00 uur.

advertentie
advertentie