En natuurlijk nog even een selfie met de burgemeester.
En natuurlijk nog even een selfie met de burgemeester. Jaap van den Broek

Soester Jeugdlintjes voor Jayden en Lysanne

26 april 2018 om 15:30 lokaal

SOEST Zowel Jayden van Doorn als Lysanne Spierenburg kijkt verbaasd naar buiten wanneer een grote witte limousine voor het huis stopt. Burgemeester Rob Metz haalt de beide jonge Soesters bij hun huisadres op om ze te verrassen en te vergezellen naar het gemeentehuis. Daar wacht het tweetal een nog grotere verrassing. Jayden en Lysanne krijgen ieder het Soester Jeugdlintje opgespeld omdat zij zich op bijzondere manier onderscheiden hebben.

Bij zowel Jayden als Lysanne is de verbazing van het gezicht te lezen als zij bij het gemeentehuis uit de limousine stappen en zij door een haag van vrienden, familie en klasgenoten door burgemeester Metz naar de raadszaal begeleid worden. Voor hen is een plekje gereserveerd in het midden van de zaal waar zij, vergezeld van directe familie, plaats mogen nemen. 

Metz: ,,Vanmorgen heb ik aan vijf Soesters een koninklijke onderscheiding uit mogen reiken. Om in aanmerking te komen voor deze onderscheiding moet je minimaal twaalf jaar wat voor de samenleving hebben betekend. Voor jongeren onder de 18 is het dus lastig om een lintje te verdienen. Daarom reikt de gemeente Soest vanaf 2016 het Soester Jeugdlintje uit. Dit is bedoeld als blijk van waardering en stimulans voor kinderen en jongeren van 6 tot en met 18 jaar."

ADEQUAAT Metz vertelt het verhaal over Jayden van Doorn. De jonge Soester was nog 12 toen hij adequaat handelde bij een ernstig verkeersongeluk. Het gebeurde op 18 december 2017. Een bus reed een oudere man aan die vervolgens bloedend op straat belandde. Jayden snelde de gestopte bus in, vroeg om een telefoon, belde 112 en stelpte daarna, met behulp van een sjaal, de wond bij het bloedende slachtoffer. Wethouder Jannelies van Berkel, met Metz en oud-winnaar Lisa van Wijhe behoorde zij tot de jury, kent het verhaal maar is nog steeds vol bewondering en fluistert: ,,Ongelooflijk dat een jongen op die leeftijd zo weet te reageren."

Jayden heeft, zoals de burgemeester het noemt: ,,Een prima grondhouding." Hij doet namelijk nog meer. De inmiddels 13-jarige heeft onlangs geld ingezameld voor Villa Joep, hét fonds tegen Neuroblastoom, een ernstige vorm van kanker bij kinderen. De ondernemende Soester zamelde 420 euro in het doen van klusjes en bij grootgrutter Albert Heijn vroeg hij om een bijdrage.

ROEMENIË De vier vriendinnen van Lysanne Spierenburg (17) zijn wat nerveus wanneer zij een plekje hebben gevonden in de raadszaal. De burgemeester interviewt ze en vraagt hen waarom Lysanne zo bijzonder is en waarom zij genomineerd is. ,, Zij staat altijd voor iedereen klaar, ze is positief en ze maakt iedereen blij."

De vier meiden, Michelle de Haan, Nora Wevers, Annemijn van der Vegte en Sophie Bleijerveld zitten samen met Lysanne in de VWO6-groep van het Griftland College. Zij organiseerden een werkweek naar Roemenië waar zij gedurende tien dagen het terrein waar kansarme jongeren worden opgevangen hebben opgeknapt. Metz is lovend over de meidengroep en de vier vriendinnen krijgen dan ook een bos bloemen. Voor Lysanne heeft de burgemeester een compliment in huis: ,,Je hebt jezelf uitgedaagd door niet alleen geld in te zamelen, maar ook betrokken te zijn door het organiseren van de werkweek. Daarmee heb jij je gevormd en ontwikkeld. Super gedaan!"

De beide jonge helden krijgen naast het opgespelde lintje en de bloemen een aantal cadeaus. Met een certificaat, een jaarabonnement voor een sport- of cultuurvereniging in Soest gaan zij met de burgemeester op de foto. Metz is dik tevreden met de twee jonge inwoners: ,,Ga zo door, dan weet ik zeker dat jullie over een jaar of twaalf een koninklijke onderscheiding krijgen."

advertentie
advertentie