Warming-up voor de sponsorloop van de Da Costaschool ten behoeve van Holland4ALS en Roparun.
Warming-up voor de sponsorloop van de Da Costaschool ten behoeve van Holland4ALS en Roparun. Ronald Kersten

Scholieren rennen in hitte voor het goede doel

25 april 2018 om 16:04 lokaal

SOEST De Da Costaschool heeft de Koningsspelen dit jaar gebruikt voor een sponsorloop op De Eng. De 200 leerlingen van de school renden vrijdag in de hitte een half uur rondjes. De sportieve inspanningen werden beloond met een opbrengst van 6400,00 euro. Het geld is bestemd voor Holland4ALS en de RopaRun.

Peter Beijer

Hand in hand lopen de leerlingen van de Da Costaschool, allen gekleed in het groene schoolshirt, vanaf de Spoorstraat naar De Eng. Daar zien ze een parcours dat is afgezet met linten. Het vrijwilligersteam onder leiding van Jochem Kooistra heeft vanaf 's morgens vroeg voorbereidingen getroffen. Kooistra kijkt glimlachend toe hoe de kinderen bezit nemen van het terrein.

,,Enkele ouders hebben begin dit jaar de school gevraagd of er mogelijkheden zijn om een evenement te organiseren om geld in te zamelen voor goede doelen. De hoogste groepen van de school ondersteunen De Soester Ladies en GeTTogether met het inzamelen van geld voor Holland4ALS. Een aantal ouders gaat zich voor deze teams inzetten. De jongste groepen zamelen geld in voor de Roparun. Ik doe daar zelf aan mee."

WARMING-UP Annemiek van Benthem heeft de microfoon gepakt en vraagt een hartelijk applaus voor de papa's en mama's die zich voor het goede doel gaan inzetten. Maar eerst de sponsorloop. Iedereen moet klaar gaan staan voor een warming-up. Warm worden lijkt wat overdreven, want ondanks het vroege tijdstip tikt het kwik op de thermometer de 25 graden aan. Maar de kinderen volgen enthousiast de instructies van de bootcamper op. Zijn voornaamste advies: ,,We moeten de spieren lekker losmaken!"

Een begeleider geeft vervolgens nog wat instructies. ,,Niet te snel starten en neem vooral water als je aan het rennen bent. Doe kalm aan. Zijn er nog vragen?" Een kind steekt zijn vinger op: ,,Ik moet plassen."

IJSBAD Myron Jacobs gaat het startschot lossen. Dat doet de vader van een van de hardlopers op originele wijze. Jacobs gaat in een ijsbad zitten en lost het startschot. De waarschuwing om niet te hard van start te gaan wordt massaal in de wind geslagen. Vooral de allerjongsten trekken direct een sprint. De verzengde hitte doet haar werk, want na een half rondje wordt het tempo door de hardlopers aangepast. De jongsten lopen rondjes van 300 meter, hun oudere schoolgenoten moeten iedere ronde 550 meter afleggen.

Marcel van Brienen is vader van twee hardlopende meisjes. Hij geniet van het sportieve evenement. ,,Hartstikke mooi dat ze dit voor het goede doel doen. Ja, ik heb ook gesponsord. Niet per rondje hoor. Ze krijgen ieder tien euro als ze het half uur uitlopen."

Alle leerlingen voltooien hun sponsorloop. Ouders en grootouders applaudisseren en realiseren zich ook dat hun kinderen of kleinkinderen met de rekening komen. Jochem Kooistra is tevreden. ,,De actie voor Holland4ALS heeft 3900,00 euro opgebracht en voor de RopaRun hebben wij 2500,00 euro."

Van Brienen zegt dat zijn twee dochters de sponsorloop naar tevredenheid hebben volbracht. ,,Ze waren warm en bezweet, maar topfit. Gezamenlijk hebben ze twaalf rondjes gelopen. Een mooie prestatie die hen alleen een beetje spierpijn en mij twintig euro kost."

advertentie
advertentie