Afbeelding
Lin Woldendorp

Rashid (20) debatteert in Tweede Kamer

27 april 2018 om 06:30 lokaal

SOEST Enthousiast gemaakt door zijn docente, zette Rashid Abdullahi (20) uit Soest zijn eerste stappen in het debatteren. Na lessen en de voorronde bij de Provinciale Staten in november vorig jaar, was het maandag tijd voor de volgende stap: de Tweede Kamer. Rashid ging daar samen met 125 andere jongeren uit het hele land in gesprek met politici tijdens het Nationaal Jeugddebat.

Astrid van den Hoek

Het idee achter het Nationaal Jeugddebat is jongeren uit alle provincies van Nederland een stem te geven, zodat zij met beleidsmakers kunnen bespreken wat voor hen belangrijk is. In de politiek wordt immers veel beslist voor jongeren, daarom betrekt de Vereniging Nationale Jeugdraad (NJR) hen via dit project bij de politiek en hun frisse ideeën komen zo terecht in de Nederlandse politiek.

Tijdens deze 23ste editie van het Nationaal Jeugddebat was een van de thema's 'Natuur- en Klimaatveranderingen'. Een thema dat volgens Rashid en zijn groep niet erg populair is bij jongeren. Er is weinig bewustwording. En dat komt omdat de overheid daar niet genoeg aan doet, zo beargumenteerden zij aan Speciaal Gezant Klimaat Marcel Beukeboom.

GEEN ACTIE ,,Hij gaf aan dat hij graag met jongeren in gesprek wil blijven over het milieu en klimaatverandering", vertelt Rashid na afloop van de dag in de Tweede Kamer. ,,Maar hij vond wel dat we te veel naar de overheid wijzen, terwijl er ook andere partijen bij betrokken zijn. Dat snap ik wel. Ik vind het goed dat hij met het onderwerp bezig wil blijven, maar het is wel jammer dat hij geen concrete actie gaat ondernemen."

TAKEN Het voorstel van de jongeren met bijbehorende argumenten, kansen, oorzaken enzovoorts, was al uitgebreid voorbereid tijdens een weekend. In de Tweede Kamer waren de taken verdeeld. Zo waren er onder andere woordvoerders, secretarissen en analisten. Rashid: ,,Ik moest als secretaris alle argumenten op basis van de informatie van de analisten doorgeven aan de woordvoerders, die vervolgens weer hun punt konden maken. Het was leuk om mee te maken. Ik was al eens in de Tweede Kamer geweest, maar alleen op de publieke tribune tijdens een rondleiding. Nu zaten we echt op de stoelen in de zaal zelf."

KANS Hoewel de mbo-student juridische administratieve dienstverlening geen politieke aspiraties heeft, noemt hij het een kans die je moet pakken. ,,Wij zijn de leiders van morgen, daarom moeten jongeren interesse in de politiek houden, vind ik. Stemmen en meepraten is ons recht, daar moet je gebruik van maken."

En dat je als jongeren best wat kunt bereiken, bewijst het resultaat uit een andere debatgroep. ,,Minister De Jonge van Volksgezondheid heeft toegezegd dat hij budget gaat vrijmaken om op scholen workshops te geven over herkennen en aanpakken van kindermishandeling", vertelt Rashid. Ook deelde Kinderombudsman Margrite Kalverboer haar bevindingen rondom studiestress. ,,Daar waren we het allemaal wel mee eens. Ze gaat nog een enquête opzetten om meer informatie te verzamelen."

Kijk ook op www.njr.nl en www.jeugddebat.nl.

advertentie
advertentie