Gert Lamers heeft nog niet voldoende geld bijeen voor de aanschaf van een AED, maar gaat nog meer bronnen aanboren.
Gert Lamers heeft nog niet voldoende geld bijeen voor de aanschaf van een AED, maar gaat nog meer bronnen aanboren. Eempers

Twee wijken 'in' voor AED

23 april 2018 om 13:37 lokaal

SOESTERBERG Voor zijn initiatief om in Soesterberg meer AED's geplaatst te krijgen, heeft Gert Lamers ruim vijftig reacties met financiële toezeggingen ontvangen, voornamelijk uit Egghermonde en Bloemheuvel; uit Wostok en een deel van Apollo kwamen slechts twee reacties.

Jan van Steendelaar

Het toegezegde totaalbedrag voor aanschaf van automatische externe defibrillators is tot nu toe echter onvoldoende om het draagbaar apparaat aan te schaffen dat een shock kan toedienen bij een hartstilstand en ernstige hartritmestoornissen. Opvallend vindt Lamers het dat vooral de wat oudere mensen reageren. ,,Misschien vinden jongeren (onterecht) dat dit hen niet aangaat."

ACTIE Het doel van Lamers is om de Soesterbergse wijken te activeren zelf een AED aan te schaffen. Hij begon daarom een actie. Hij schreef vierhonderd adressen aan om te inventariseren of mensen bereid waren een bijdrage van minimaal 7,50 euro te leveren. ,,Ik weet dat het eigenlijk veel efficiënter is als er één AED op tweehonderd adressen zou zijn, maar ik moest ergens beginnen.'' Hij richt zijn focus nu op Egghermonde en Bloemheuvel inclusief de Oude Tempellaan.

ADOPTEREN Daarnaast gaat hij enkele grote bedrijven in Soesterberg benaderen om te zien of zij bereid zijn voor een bepaalde wijk een AED te adopteren. Verder vraagt hij zich af of er misschien bij voormalige verenigingen, clubs of instellingen in het dorp nog geld in kas is waarvoor nog geen goede bestemming is gevonden. ,,Als dit zo is dan zou het geweldig zijn als zij door de aanschaf van een AED op deze wijze iets terug doen voor de Soesterbergse gemeenschap."

REANIMATIELES Wanneer er onvoldoende geld beschikbaar komt, wil hij een beroep doen op het Budget Burgerinitiatieven van de gemeente. Dan gaat hij bekijken waar een AED geplaatst kan worden, bij voorkeur aan een woning waarvan de bewoner zelf ook kan reanimeren of bereid is een reanimatieles te volgen. Als er onvoldoende geld beschikbaar komt, stopt Lamers zijn poging. Wel gaat hij dan proberen alle in het dorp aanwezige AED's in kaart te brengen en deze locaties, als de eigenaren hier positief tegenover staan, algemeen bekend te maken. Een aantal inwoners heeft hierop al positief gereageerd.

In heel Soesterberg is er nu maar één AED (bij de Drie Eiken) die 24 uur per dag bereikbaar is. De overige AED's bevinden zich op plaatsen die qua tijd beperkt bereikbaar zijn. Lamers hoopt dat er binnenkort meer AED's permanent beschikbaar zijn. ,,Ik heb uit de vele reacties zowel op straat als schriftelijk wel gemerkt dat men die noodzaak steeds meer gaat inzien."

OVERLEVINGSKANS Uit de reacties blijkt ook dat veel mensen (beroepshalve als bijvoorbeeld BHV-er) een reanimatiecursus hebben gevolgd. Dat is belangrijk. ,,Als er in de buurt geen AED is, maar men weet in de straat van elkaar wel wie kan reanimeren, kan dit ook al bijdragen aan een vergrote overlevingskans." Hij roept inwoners dan ook op deze informatie met elkaar te delen.

Reageren of doneren kan via gertlamers@gmail.com of woonadres Rumpler 21.

advertentie
advertentie