Cor Honcoop stond voor de klas en het Mailieveld en altijd voor de kinderen in het basisonderwijs.
Cor Honcoop stond voor de klas en het Mailieveld en altijd voor de kinderen in het basisonderwijs. Astrid van den Hoek

'Nog steeds krijt aan mijn vingers'

23 april 2018 om 06:33 lokaal

SOEST Na bijna 15 jaar als algemeen directeur van de Stichting Katholiek Onderwijs Soest-Soesterberg (SKOSS) neemt Cor Honcoop (66) op 23 mei afscheid. Hij heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. ,,Ik ga de collegialiteit missen en het gewoon een school binnenlopen en even kijken bij de kinderen."

Astrid van den Hoek

Het is een vreemde eend in de bijt op het industrieterrein rond de Nijverheidsweg: de SKOSS en de protestantse collega PCBO houden daar kantoor. ,,Later dit jaar loopt de huur af", vertelt Cor Honcoop van de SKOSS. ,,We zijn nog op zoek naar een nieuwe locatie." Maar dat is niet meer zijn pakkie-an. Onlangs is Ger Rolsma gestart als opvolger van Honcoop. ,,Ik werk hem nu in en draag alles over. Ik laat het straks in vertrouwen achter!"

BEVLOGENHEID Honcoop vertelt met veel bevlogenheid over de afgelopen jaren en lepelt met warmte in zijn stem en een enthousiaste twinkeling in zijn ogen anekdotes en herinneringen op. ,,Ik ben onderwijzer van beroep en voel ook zeker nog het krijt aan mijn vingers om het zo te zeggen. Maar ik ben via het bovenschools management en uiteindelijk deze functie als Algemeen Directeur toch steeds verder van de kinderen af komen te staan, ben niet meer dagelijks in een klas en met de kinderen bezig. Toch heb ik altijd gevoeld dat ik op deze manier ook heel erg van waarde kan zijn voor de kinderen. En voor het personeel en de ouders. Dat was altijd mijn uitgangspunt."

Een van de eerste dingen waar Honcoop zijn mouwen voor mocht opstropen, was het samenbrengen van het katholiek basisonderwijs in Soest en Soesterberg in één stichting. ,,Soest en Soesterberg bij elkaar was een goeie zet voor de kinderen: de docenten en intern begeleiders konden zo meer samenwerken, overleggen en ervaringen uitwisselen. Dat komt weer ten goede aan het onderwijs en de begeleiding van de kinderen."

IDENTITEIT In de stichting hebben alle scholen hun eigen identiteit, maar is een aantal zaken bovenschools geregeld. Honcoop: ,,Ik heb bijvoorbeeld diverse keren een Strategisch Meerjarenplan in elkaar gezet. Een van de items daarin was bijvoorbeeld dat we de ouders als 'educatief partner' zien. Maar hoe betrek je hen? We hebben nu per school een ouderplatform ingesteld.

WERKDRUK Verder letten we bovenschools op de zorg voor personeel en directeuren om de school draaiende te houden. Denk aan de recente griepgolf, toen was het een uitdaging om de klassen te kunnen bemensen. Het hele debat over de hoge werkdruk in het basisonderwijs vind ik belangrijk. Ik stond niet voor niets ook op het Malieveld!" Saamhorigheid is ook wat hij belangrijk vindt in moeilijkere tijden. ,,Dieptepunten in de afgelopen jaren waren voor mij het verliezen van collega's en soms ook leerlingen. Elke school en het SKOSS-kantoor heeft een Paaskaars, die steken we aan 'als er iets is'. Zo verwerken we de dingen met elkaar. Grote dingen, maar ook als iemands konijn is overleden."

PIONIEREN Pionieren, meedenken en regelen in structuurvernieuwingen heeft als een rode draad door zijn carrière van Cor Honcoop gelopen. ,,Ik heb 20 jaar gepionierd in Almere als bovenschools directeur, ook met scholenbouw. Daar ben ik denk ik op geselecteerd toen ik hier werd aangenomen. Met de opening van de vernieuwde Wegwijzer op 24 april heb ik alle zes de scholen van de SKOSS onder handen genomen. Dat vind ik wel een hoogtepunt. Faciliteren is belangrijk voor het onderwijs; van goede gebouwen tot digiborden. Daar waren we trouwens een van de eersten mee, daar ben ik ook best trots op. Je moet meegroeien in veranderingen, maar ook vasthouden aan dingen die goed zijn. Houd het simpel, is mijn devies!"

advertentie
advertentie