Grote delen van de verbinding De Bilt-Amersfoort zijn nog kaarsrecht, zoals vroeger de hele 'Wegh der Weegen' was.
Grote delen van de verbinding De Bilt-Amersfoort zijn nog kaarsrecht, zoals vroeger de hele 'Wegh der Weegen' was. Archief Eempers

Wegh der Weegen krijgt oude uitstraling terug

20 april 2018 om 06:47 lokaal

SOESTERBERG In een zogenoemd streefbeeld heeft de Stichting Wegh der Weegen het gewenste uiterlijk vastgelegd van de weg tussen De Bilt en Amersfoort. Het wordt op donderdag 31 mei door de stichting aangeboden aan de gedeputeerde mobiliteit van de provincie Utrecht, Dennis Straat. ,,Dat wordt een heugelijke dag omdat we dan afsluiten wat we twee jaar geleden zijn begonnen en wat is uitgemond in dit streefbeeld,'' aldus stichtingsvoorzitter Hans Voorberg.

Jan van Steendelaar

Op een aantal publieksavonden werd de vraag gesteld hoe de ideale Wegh der Weegen er in de toekomst uit zal zien en hoe het unieke historische karakter van deze weg beter zichtbaar kan worden gemaakt. ,,Afgelopen najaar was er een dialoog met aanwonenden van de weg. Daarin hebben we een schat aan informatie opgehaald omdat men wil dat de weg op termijn weer de oude uitstraling krijgt'', zegt Voorberg.

Daarvoor moet er wel wat gebeuren, want de weg is enorm veranderd. Een voorbeeld daarvan en wat hoog op het verbeterlijstje staat, zijn het bedrijfsgebouw van NedCargo en de gebouwen ernaast. Maar er zijn nog veel meer suggesties voor verbeteringen, vastgelegd in het streefbeeld.

SUBLIEME PROJECT De maand mei staat in het teken van Europese wegen. Op de laatste dag staan tijdens een speciale bijeenkomst drie iconische wegen in Utrecht centraal, waaronder de Wegh der Weegen. ,,Die gaat hopelijk de show stelen'', zegt Voorberg. Na de presentatie van het 'eigen biermerk' Jacob's Wegh staan nog meer lustrumactiviteiten op de agenda, bijvoorbeeld een speurtocht, een excursie en later dit jaar een concert in de Sint Joriskerk in Amersfoort met als thema de muziek van toen.

Maar de bijeenkomst op de laatste dag van mei in het kader van het Europese Erfgoedjaar op initiatief van de provincie en georganiseerd door de stichting moet ,,het sublieme project van het lustrum'' worden, zegt Voorberg.

,,Wij willen graag een workshop over de volgende stappen. Hoe nu verder, hoe ga je met het streefbeeld om. Want dat is wel kaderstellend bedoeld, niet een vrijblijvend stuk dat de gemeenten naast zich neer zouden kunnen leggen als er ontwikkelingen zijn langs de weg. We zitten hiermee helemaal in de flow van wat de overheid wil, meer participatie'', aldus Voorberg.

AANWIJZING Verder wil de stichting nabij de Stichtse Rotonde de weggebruiker een aanwijzing geven dat hij op een bijzondere weg rijdt. Bij de Panweg in Zeist is dat al het geval. Daar staat in levensgrote letters de aanduiding Wegh der Wegen (met één e, een vrijheid die de kunstenares zich veroorloofde).

De Wegh der Weegen is in de 17de eeuw aangelegd naar een ontwerp van Jacob van Campen. De weg werd volgens een kaarsrechte indeling verdeeld in vakken met brede sorties (uitgangen) en diende later ter inspiratie van vergelijkbare lange wegen. Veel van de karakteristieken van de Wegh verloren gegaan. Die wil men nu zoveel mogelijk terugbrengen.

advertentie
advertentie