De jubilarissen Dirk en Gerrie van den Broek kregen bezoek van onder anderen burgemeester Rob Metz.
De jubilarissen Dirk en Gerrie van den Broek kregen bezoek van onder anderen burgemeester Rob Metz. Ronald Kersten

'Gewoon geen ruzie maken'

12 april 2018 om 06:27 lokaal

SOEST Hoge hakjes, bloemetjesjurk. 'Mooie meid!', dacht Dirk van den Broek 61 jaar geleden op de Larense kermis. Daar stonden hij en Gerie Vermeer naar 'Koperen Ko' (met bekkens in zijn handen en een trommel op z'n rug die bediend werd via touwtjes aan zijn voeten) stonden te kijken. Dirk schoof steeds dichterbij en waagde uiteindelijk een praatje.

Astrid van den Hoek

Een jaar later op 1 april traden Gerie en Dirk in het huwelijk. Zestig jaar en een paar dagen later, met Gerie nog steeds op charmante hoge hakjes, zit burgemeester Rob Metz bij hen op de bank vanwege hun diamanten huwelijk. Hun geheim? ,,Je moet gewoon geen ruzie maken", stelt Dirk. ,,En geven en nemen", vult Gerie aan.

,,Tja, wie zo'n datum bedenkt? Nou, het was in 1958 zo'n gratis trouwdag", vertelt Gerie van den Broek-Vermeer (77). ,,Maar vlak ervoor belde de gemeente dat er een fout was gemaakt en het toch 50 gulden kostte. Uiteindelijk heeft de gemeente de helft betaald." Dirk (83): ,,Onze helft moest ook nog voor vrijdagavond betaald zijn, anders ging het allemaal niet door. Het was een slechte 1 aprilgrap bijna!"

BEKEURING Het echtpaar kan er nu best om lachen. Net als om de bekeuring die ze allebei kregen op hun eerste afspraakje, de dag na hun ontmoeting ('Ik duwde haar voort met de brommer, door de snelheid was het draadje van haar fietslamp doorgebrand'). En om het eerste huis dat ze samen betrokken, op z'n zachtst gezegd nogal een 'klushuis'. Gerie: ,,Het was het voorste gedeelte van een oude boerderij aan de Klaarwaterweg, nu de Haverweerd. Er was geen warm water, niets. En blij dat we ermee waren! Want we hadden in elk geval ons eigen huis en dat was toen best zeldzaam."

GEMAKKEN Het is een groot contrast met hun huidige woning in het nieuwbouwbuurtje aan de Soester Eng, dat al meteen van alle gemakken was voorzien. De verf zat zelfs al op de muur. Maar daar had Dirk, die jarenlang schilder is geweest, zijn hand niet voor omgedraaid. Hij vertelt in geuren en kleuren over zijn werkzame leven. ,,Ik ben zelfs huisschilder geweest bij Paleis Soestdijk. Dat was mooi, mijn opa had ook op het paleis gewerkt." Ook werkte hij in dienst van de gemeente, onder andere bij de Woningstichting (nu Portaal) waar hij wegonderhoud regelde. Het was meer een kantoorbaan, maar Dirk vond het fijn werk. ,,Hij heeft nooit een dag zonder werk gezeten", vertelt Gerie trots. Zelf werkte ze in de gezinsverzorging en in de thuiszorg bij het Wit-Gele Kruis. ,,Het was niet gewoon dat een getrouwde vrouw werkte, zeker niet als je kinderen had. Maar ja, je moet je eigen leven leiden. Het maakte ons niet zoveel uit wat anderen ervan vonden."

Het diamanten paar heeft vier kinderen en twee kleinkinderen. Twee kinderen wonen nog in Soest, de anderen in Drenthe en Limburg. Dirk: ,,Daar rijden we nog gewoon met de auto heen hoor. Fietsen achterop!" ,,We zijn nog heel sportief", vertelt Gerie. ,,Nu hebben we wel een elektrische fiets, maar doen soms nog wel rondjes van 60 kilometer hoor. Ook in de winter. Laatst zijn we nog naar Weesp gefietst, was heel mooi."

advertentie
advertentie