Help een hulpverlener om te helpen

5 april 2018 om 23:42 lokaal Deel je nieuws

Een reanimatie. Je hoopt het nooit mee te maken, maar als je er dan toch mee geconfronteerd wordt, wil je zo goed mogelijk kunnen helpen. De eerste 6 minuten na een hartstilstand zijn cruciaal. Indien binnen deze tijd de reanimatie gestart kan worden met ondersteuning van een AED is de overlevingskans het grootst. De gemiddelde aanrijtijd van een ambulance is echter 10 minuten. Om deze tijd te kunnen overbruggen, wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van een burgerhulpverleningsnetwerk. Dit is een netwerk van vrijwilligers die opgeleid en getraind zijn in het gebruik van een AED en het toepassen van reanimatie.

Ik ben als vrijwilliger actief bij het Noodhulpteam Utrecht als chauffeur en hulpverlener. Bij de oprichting van het burgerhulpverleningsnetwerk Hartslagnu, was het voor mij dan ook een vanzelfsprekendheid om mij aan te melden als burgerhulpverlener. Inmiddels heb ik al meerdere oproepen ontvangen om te mogen assisteren bij een reanimatie. Ik zeg bewust “mogen” assisteren omdat Ik het als een eer beschouw om in deze situatie iets te kunnen betekenen voor een medemens in nood. Mensen laten je toe in hun leven op het moment dat ze het meest kwetsbaar zijn en vertrouwen erop dat jij het juiste zult doen. Dat is iets heel bijzonders.

Hoe werkt dit burgerhulpverleningsnetwerk nu? Er komt een melding van een hartstilstand binnen op de meldkamer. Naast de ambulances/politie/brandweer worden, op basis van GPS gegevens, de dichtstbijzijnde burgerhulpverleners gealarmeerd. Enkele hulpverleners zullen rechtstreeks naar het slachtoffer worden gestuurd en een aantal zullen worden verzocht om een AED op te halen en dan naar het slachtoffer te gaan. Deze AED’s hangen vaak op openbare gelegenheden, zoals winkelcentra en sportcomplexen. Hier in Soesterberg zijn er op dit moment echter maar 2 van dit soort openbare AED’s beschikbaar. Beide locaties bevinden zich in het centrum, dat is voor een groot gedeelte van de inwoners echt te ver weg!

Bij een recente alarmering kreeg ik het verzoek om eerst een AED op te halen en vervolgens richting het slachtoffer te gaan. Bij aankomst bleek de AED reeds te zijn opgehaald door een andere hulpverlener en had ik dus kostbare minuten verloren die ik beter had kunnen gebruiken door te assisteren bij het slachtoffer zelf. Op dit soort momenten besef ik weer hoe belangrijk het is om meer AED’s beschikbaar te hebben voor dit soort noodsituaties! Had ik op dit moment mijn eigen AED al gehad, was ik zeer waarschijnlijk als eerste hulpverlener ter plaatse geweest en had ik een effectievere hulpverlening met AED kunnen opstarten.

Ik ben daarom ook zeer blij met het initiatief dat is gestart op www.aedassist.nl om burgerhulpverleners te kunnen voorzien van een eigen AED. Door hulpverleners te voorzien van een eigen AED wordt de kans op een succesvolle reanimatie vele malen groter, omdat er veel sneller een AED bij het slachtoffer aanwezig is.

Middels dit artikel wil ik graag aandacht vragen voor dit onderwerp en hoop ik sponsoren te kunnen bereiken die mij willen ondersteunen door mij te voorzien van een eigen AED. Voor meer informatie over hoe men mij kan sponsoren is te vinden op https://aedassist.nl/burgerhulpverlener/robby-hopmans/

Mijn collega hulpverleners en ik staan belangeloos 24/7 klaar om een medemens in nood te helpen. Helpt u ons zodat wij anderen kunnen helpen?

advertentie
advertentie