Jaap van den berg en andere betrokkenen bij een aantal vrolijke vogelhuisjes.
Jaap van den berg en andere betrokkenen bij een aantal vrolijke vogelhuisjes. Astrid van den Hoek

Vogelhuisjes bij De Wiekslag

5 april 2018 om 16:06 lokaal

SOEST 'Kunst- en vliegwerk.' Zo doopte zorgorganisatie Lyvore het project zelf. Bij de locatie Wiekslag Boerenstreek sieren sinds zaterdag acht kleurrijke nestkastjes, gemaakt door Soester kunstenaars, de tuin.

Astrid van den Hoek

Aan een gevel hangen al diverse nestkastjes, waaronder een in het oog springende 'FC Utrecht-nestkast'. Dat de Wiekslag-bewoners wel van kleuren én van vogels houden, is duidelijk. Maar er kan altijd meer bij. Aan de waterkant bijvoorbeeld, vanaf de Koningsweg voor de kijkers rechts van het gebouw. Een van de bewoonsters komt in haar elektrische rolstoel het terras oprijden om te zien wat er nou allemaal gebeurt. ,,Oh, wat leuk, mooi gedaan!", zegt ze met een blik op de nestkastjes. Op een afstandje kijkt ze toe hoe initiatiefnemer Jaap van den Berg met een loodzware hamer de palen voor de nestkastjes de grond in mept.

OUDEREN Van den Berg is 20 jaar lid van de vogelbescherming en voelt zich betrokken bij de ouderen in Soest. ,,Ik het gun eigenlijk iedereen, maar ouderen in het bijzonder, om te genieten van het voorjaar en de vogels!" Hij riep daarom Soester kunstenaars op om nestkastjes te maken voor ouderen. Zorgorganisatie Lyvore had belangstelling om ze te plaatsen en ook Anita Vreugdenhil van CultuurPunt Soest was enthousiast. Diverse kunstenaars werden benaderd.

IETS DOEN Uiteraard kon Anita zelf niet achterblijven. Samen met collega Hans Berg maakte ze een zeer natuurlijk ogend kastje. ,,Er zit een gekocht kastje onder, maar we hebben allemaal takken gezocht in het bos en daar een omhulsel van gemaakt. Het dak is van mos en er groeien bosaardbeitjes op. Veel vogels hebben het moeilijk hier, met al die tuinen met bestrating. Ik wilde daarom wel iets doen voor de vogels. Zelf heb ik ook altijd vogelvoer in de tuin en dan kijk ik welke vogels erop af komen en als het een soort is dat ik niet ken, dan zoek ik het op op internet." Nu maar hopen dat op haar zelfgemaakte nestkast ook vogels afkomen. ,,Ik hoor hier wel veel vogels", merkt Hans op. ,,Dus ze zitten er wel."

MOS Gon Smiet bestudeert de houten kast van Anita. ,,Weet je dat mezen dat mos van het dak ook gebruiken voor het nest?" Zelf heeft de kunstenares, bekend als Bobette, het heel anders aangepakt. Haar felgele zonnebloem wordt even later ook aan een houten paal bevestigd. ,,Ik houd van schilderen en van zonnebloemen", verklaart ze. ,,En van vogels; ik ben jaren vrijwilliger geweest bij de Vogelopvang."

DIKKIE DIK Andere creatieve uitspattingen zijn bijvoorbeeld een Dikkie Dik-nestkast met bijbehorende bol wol als nestkast en een grote vogelverschrikker. De vogels afschrikken is natuurlijk niet de bedoeling, daarom is het hoofd ook een nestkastje. Maar of dat uitnodigend genoeg oogt voor de diertjes…?

De kunstenaars praten nog even na. ,,Wel leuk om te zien wat anderen ervan gemaakt hebben." ,,Het zou wel leuk zijn als meer mensen meededen. Misschien gebeurt dat wel bij een nieuwe aanvraag van een zorginstantie." Dat hoort Van den Berg, die de laatste kast aan het ophangen is. Hij maakt een armgebaar naar de waterkant. ,,Dit kan nog aangevuld worden hoor!"

advertentie
advertentie