Momentopname van een wake, eind vorig jaar.  Ter gelegenheid van de 150e editie is er zondag een speciaal programma.
Momentopname van een wake, eind vorig jaar. Ter gelegenheid van de 150e editie is er zondag een speciaal programma. Archief BDUmedia/Ronald Kersten

Voor 150e keer wake bij detentiecentrum

7 april 2018 om 06:38 lokaal

SOESTERBERG Voor de 150e keer trekken zondag 8 april mensen naar de hekken van Detentiecentrum Zeist. Het is een nieuwe mijlpaal in een jarenlange steunbetuiging aan vluchtelingen zonder status of verblijfsvergunning die in afwachting van hun uitzetting achter slot en grendel zitten. ook kinderen.

,,Om hen te laten weten dat zij niet worden vergeten", aldus de Raden van Kerken in Soest en Zeist. Zij namen in 2005 het initiatief voor een wake voor de slachtoffers van de Schipholbrand. In het cellenblok op de luchthaven kwamen elf uitgeprocedeerde asielzoekers om het leven. Vijftien anderen raakten gewond.

HART ONDER DE RIEM Sindsdien wordt daar nog steeds eenmaal per maand bij stilgestaan bij het detentiecentrum. Dan wordt ook de mensen die tegenwoordig vastzitten een hart onder de riem gestoken, onder andere doordat er bloemen in de hekken worden gestoken. Jaar in, jaar uit, weer of geen weer, een grote groep mensen doet elke keer weer mee aan de wake.

OPROEP In de kerken in Soest en Zeist is een oproep gedaan aan de gemeenteleden om zondag mee te lopen in een optocht en en mee te doen aan de wake. De boodschap: ,,Het opsluiten van mensen zonder strafblad beschouwen wij als schending van de mensenrechten. Dit is niet de manier waarop we in dit land willen omgaan met mensen."

WITTE ROZENOPTOCHT Omdat het alweer de 150e 'editie' is, is er voor komende zondag een bijzonder programma samengesteld. Dat begint om 16.15 uur met een witte rozenoptocht vanaf de hoek van de Kampweg en de Richelleweg. Rond half vijf arriveert de stoet bij de oprit naar het detentiecentrum. Onder begeleiding van blazers zingen de deelnemers 'Als alles duister is...'.

Corja Menken-Bekius, voorzitter van de Werkgroep Kerkelijk Ondersteuning Vluchtelingenwerk, heeft iedereen welkom, waarna burgemeester Koos Janssen van Zeist een toespraak zal houden. Dat veel mensen medewerking verlenen aan de 15e wake, blijkt uit het programma dat volgt. Het Houtense Zola-koor treedt op en Eduard Nazarsky, directeur van Amnesty International, houdt een toespraak. Kerkkoor 't Zand uit Amersfoort zingt enkele liederen.

WANDKLEED Dan vindt de overhandiging plaats van een wandkleed, genaamd Tapestry d' Espoir (vrij vertaald: het wandkleed van de hoop op een terugkeer'). Het is gemaakt door kunstenares Isabel Ferrand uit Zeist. Ze maakte gebruik van linten waarop vrouwen uit het detentiecentrum en vrijwilligers teksten hadden geborduurd. Het is de bedoeling dat het wandkleed een plek krijgt in het Stiltecentrum van het detentiecentrum. Na een poosje zal het een ronde maken door de regio, als symbool van gedeelde dromen en wensen.

Op 8 april worden na de toegevoegde programma-onderdelen bloemen in de hekken gestoken. Dat gebeurt onder het zingen van 'We shall overcome...'. Als de 150e wake is afgesloten, zal de kleine wijzer tussen de vier en de vijf staan, en de grote wijzer op de negen.

advertentie
advertentie