Afbeelding
Eempers

Op pleisterplaats: restaurant valt iets groter uit

3 april 2018 om 07:12 lokaal

SOESTERBERG Het realiseren van een markant restaurant op de pleisterplaats op de vliegbasis Soesterberg nabij de Batenburgweg moet voor zowel de inwoners van Soesterberg als recreanten een aantrekkelijke bestemming worden en een mooie entree vormen van het dorp naar de vliegbasis vice versa. De gemeente verzorgt zelf de inrichting van de pleisterplaats en de omliggende openbare ruimte.

In het ingediende plan zijn 20 parkeerplaatsen op de pleisterplaats opgenomen en daarnaast 24 parkeerplaatsen langs de Verlengde Tempellaan. Hiermee wordt ruimschoots voldaan aan de voor deze bestemming vastgestelde parkeernorm.

De gemeente moet wel meewerken om af te wijken van het bestemmingsplan voor wat betreft de hoogte en de oppervlakte van het bouwwerk. Het gebouw is zeven meter hoog waar zes meter is toegestaan en een heeft een bebouwd oppervlak van 490 in plaats van de toegestane 400 vierkante meter. Deze beperkte overschrijdingen zijn volgens de gemeente stedenbouwkundig acceptabel omdat het gebouw op zeer ruime afstand van andere bebouwing ligt waardoor er geen nadelige gevolgen zijn voor andere gebruiksfuncties terwijl de gebruiksmogelijkheden van het gebouw daardoor wel verbeterd worden.

Een archeologisch onderzoek is noodzakelijk voor zowel het te bebouwen deel en de daarbij behorende buitenruimte. Daarbij moet worden aangetoond, aan de hand van een archeologisch onderzoek, dat archeologische waarden niet onevenredig worden of kunnen worden aangetast, dan wel de mogelijkheden voor het herstel van die waarden niet onevenredig worden of kunnen worden verkleind. Pas als dit duidelijk is, kan er gebouwd worden.

De commissie Ruimtelijke Kwaliteit geeft een positief advies op hoofdlijnen maar wil over de plaatsing van de zonnepanelen en installaties en eventuele belettering (naam) op het gebouw graag nog nadere uitwerkingen tegemoet.

De pleisterplaats maakt samen met het Nationaal Militiair Museum (NMM), de kop van de overkluizing van de N237 en het nieuwe dorpsplein van Soesterberg deel uit van een recreatieve route tussen het park vliegbasis en het dorpshart van Soesterberg. In het bestemmingsplan Vliegbasis (2012) is de bouwmogelijkheid voor een horecavoorziening op de pleisterplaats opgenomen.

advertentie
advertentie