Jong geleerd, oud gedaan. Kleine en grote bewoners van de Noordelijke Eng planten een meidoornhaag.
Jong geleerd, oud gedaan. Kleine en grote bewoners van de Noordelijke Eng planten een meidoornhaag. Astrid van den Hoek

Groene oase op Noordelijke Eng

30 maart 2018 om 06:16 lokaal

SOEST Zachte temperaturen en een lenteachtig zonnetje nodigden vorige week uit om in de tuin te werken. Bewoners van de Noordelijke Eng namen het begrip 'achtertuin' wat ruimer en gingen vorige week vrijdag en zaterdag aan de slag bij de akker Lazarusberg, naast het hondenuitlaatterrein bij de Waldeck Pyrmontlaan.

Astrid van den Hoek

Daar werden meidoornhagen geplant rondom het hek dat de akker moet beschermen tegen 'ongenode gasten'. Wethouder Janne Pijnenborg plantte vrijdag de eerste struiken, daarna namen vrijwilligers de klus op zich.
Liselotte (3) is druk in de weer met een schepje. ,,Het hele gat moet dicht", zegt ze als een volleerd projectleider. ,,Gisteren heb ik ook al geholpen. Maar ik ben nog niet moe hoor!"

Papa Ruud, bewoner van het Chalonhof, kijkt glimlachend naar zijn ijverige dochter. ,,Ja, het is veel werk. Vooraf zijn eerst de sleuven gegraven, de boompjes geleverd en gisteren en vandaag is het druk met het planten."

Hij vindt het, net als de andere vrijwilligers die zich op deze zaterdagochtend in het zweet werken, belangrijk dat de buurt groen blijft. ,,Deze haag heeft een mooie uitstraling, zo'n hek met prikkeldraad verpestte toch het uitzicht een beetje." Het duurt echter nog wel even voordat de vrijwilligers eer van hun werk hebben; pas na twee jaar zal er echt een dichte haag te zien zijn. ,,Maar in de zomer zal er wel blad aanzitten, dat is al leuk om te zien."

DRAAGVLAK Bij het koek- en zopietafeltje kijkt Henk, buurtbewoner en Vriend van de Soester Eng, tevreden om zich heen. ,,Ik vind het heel mooi om het enthousiasme en draagvlak in de buurt te merken. En lekker buiten bezig zijn, heerlijk!" Hij wijst: ,,Die hele kant is gisteren door zo'n twintig vrijwilligers gedaan. Vandaag zijn we met een vrijwilliger of tien al een heel eind. Er zijn wat mensen die hebben aangegeven dat ze nu niet konden, maar vanmiddag wel willen komen. Nou, ik moet nog maar zien of ik dan nog werk voor ze heb!"

Henk zit met een aantal omwonenden in een speciale groene werkgroep. ,,We kijken hoeveel draagvlak er is in de buurt, hoe het gaat met de vrijwilligers en het planten en wat de reacties straks zijn. Als het allemaal goed bevalt, dan wordt door een andere werkgroep wellicht ook het stuk vanaf de Waldeck Pyrmontlaan tot aan de Verlengde Talmalaan aangepakt. En misschien daarna nog wel verder."

Behalve dat ze de hekken camoufleren, zijn de heggen ook waardevol als schuil- en voedselplek voor allerlei dieren. ,,En het past helemaal in het boerenlandschap dat de Eng altijd is geweest. Want vroeger, toen er nog schapen liepen, werden aan de zijkanten vaak meidoornstruiken gezet zodat de schapen 'binnen de perken' bleven. Want die struiken hebben flinke doorns! Hopelijk houdt dat straks bij deze akker vandalen op afstand."

GROEN AAN DE BUURT De haag is één van de ideeën vanuit bewonersavonden Groen aan de Buurt, een programma van Landschap Erfgoed Utrecht, IVN Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht. In Soest werken ook de Vrienden van de Soester Eng, gemeente Soest en Waterschap Vallei en Veluwe mee, de aanleg van de heggen wordt gesponsord door Cultuurtechniek H.G. van Dorresteijn B.V. In totaal werden acht ideeën uitgekozen, waar werkgroepen van bewoners direct mee aan de slag gingen. Op 14 maart is al 50 kilo zwerfvuil opgeruimd. Nu gaan 2.500 meidoornstruiken samen een 330 meter lange groene heg vormen. Bij de hagen komt in een later stadium een informatiepaneel, waarmee de initiatieven van buurtbewoners onder de aandacht van omwonenden en passanten worden gebracht. Een cadeau van de gemeente.

advertentie
advertentie