Afbeelding
Robert Vos

'Haast gaan maken met nieuw dorpshart'

27 maart 2018 om 11:17 lokaal

SOESTERBERG Het realiseren van alle bouwplannen in Soesterberg moet ertoe leiden dat het dorp de welverdiende groei krijgt die tien jaar geleden beloofd is na het wegvallen van de functies op de vliegbasis. Terwijl de bouw van 48 woningen in Noorduyn langs de Kampweg zich in de eindfase bevindt, en voor de ontwikkeling van het dorpshart de contracten met IJsselland Ontwikkeling en woningcorporatie Portaal zijn getekend, wil de gemeente vaart maken met de definitieve inrichtingsplannen voor het nieuwe centrum.

APPARTEMENTEN Gemeentelijk projectleider Reinier Kalt zei dit in dorpshuis De Linde tijdens de netwerkbijeenkomst van de ondernemersvereniging Ons Netwerk (ONS). Daarin liet hij alle plannen de revue passeren. IJsselland neemt in het dorpshart (de Groene Campus) het appartementencomplex Den Bergh voor z'n rekening met zo'n veertig vrije sector appartementen en woningcorporatie Portaal de dertig sociale appartementen.

VOORDEEL Vrij uniek is dat beide partijen gezamenlijk optrekken. Dat betekent een forse versnelling van het bouwbegin en de bouwstroom. Een niet minder belangrijk voordeel is dat daarna het plein netjes kan worden afgemaakt, zodat er geen sprake zal zijn van een bouwput gedurende lange tijd. In de aanloop naar de bouwstart medio dit jaar verwacht men de kopers te kunnen contracteren. Er zijn nu al geïnteresseerden.

DE GROENE HOOGTE Een ander bouwproject waarvoor het bouwrijp maken is begonnen, is De Groene Hoogte, achter Kontakt der Kontinenten. Hier komen zo'n 180 eengezins- en twee- onder- één-kapwoningen. Ze worden van de Richelleweg gescheiden door een geluidswal. Het plan wordt in twee fases gerealiseerd. Het grenst aan het plan De Oude Tempel waarvoor inmiddels het bestemmingsplan is vastgesteld.

DASSEN In dat gebied zitten enkele dassen die eerst verplaatst moeten worden. Bouwen grenzend aan De Oude Tempel zou immers betekenen dat het leefgebied van de das verstoord zou worden en het dier zou kunnen weglopen. Dat mag niet volgens de Natuurbeschermingswet. Pas zodra de das is verplaatst, kan ook de tweede fase worden uitgevoerd.

HAZELWORM Overigens komt in het gebied van De Groene Hoogte de hazelworm voor. Hiervoor geldt hetzelfde: het diertje moet eerst verplaatst worden voordat er gebouwd kan worden. Er is trouwens nog een belemmering: het gebied is nog niet onderzocht op niet-gesprongen explosieven.

EXPLOSIEVEN Dat onderzoek kan pas beginnen als vaststaat dat er geen hazelwormen meer in het gebied zijn. Zouden er nog explosieven zijn die intact zijn, dan moet de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ingeschakeld worden om ze onschadelijk te maken.

,,Maar we zijn blij dat Heilijgers nu is gestart met de eerste fase. Net als bij Noorduyn waren ook hier de woningen zo weg", aldus Kalt.

advertentie
advertentie