Vrijwilliger bij voetbalclub
Vrijwilliger bij voetbalclub DemenTalent

Elf gemeenten ondersteunen vrijwilligersproject voor mensen met dementie

26 maart 2018 om 17:32 lokaal Deel je nieuws

Mensen met (beginnende) dementie hebben net als ieder ander behoefte aan zinvol bezig zijn en nuttig kunnen zijn.  Activiteiten die aan deze behoeften tegemoet komen dragen bij aan hun kwaliteit van leven, zo is bekend uit onderzoek van VU medisch centrum in Amsterdam, die samen met de landelijke Werkgroep Kwaliteit van Leven bij dementie meer dan 100 interviews hielden met mensen met beginnende tot matige dementie. Maar wat iemand ervaart als zinvol en nuttig kan per persoon sterk verschillen.

Om die reden startten een jaar geleden 12 Ontmoetingscentra voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, gesteund door elf gemeenten (Aardenburg, Amsterdam, Driebergen, Haarlem, Heiloo, Leiden, Purmerend, Sevenum, Soest, Velserbroek en Zeist) het project DemenTalent, als aanvulling op het bestaande groepsgerichte programma dat de centra bieden. DemenTalent helpt mensen met beginnende dementie om vrijwilligerswerk te vinden in de buurt of regio dat qua inhoud en omvang aansluit bij hun interesse en mogelijkheden. Inmiddels zijn er al heel wat vrijwilligers aan het werk. Voorbeelden van wat zij doen zijn: meehelpen in een buurthuis, voorlezen op school of kinderdagverblijf, een bijdrage leveren in het  groenonderhoud bij particulieren of de gemeente, lijnen trekken bij de voetbalvereniging, klanten helpen in een kledingzaak, voorlichting geven aan scholieren op een ROC en samen onderhouden van een moestuin op een zorgboerderij. Afhankelijk van de wensen en talenten van mensen gaat het ontmoetingscentrum op zoek naar een geschikte plek. 

Ook mantelzorgers ervaren de voordelen: "Ik voel me veel minder belast en maak me minder zorgen tijdens mijn eigen werk, ik weet dat ze lekker bezig is" geeft een dochter aan. Een partner: "Ik heb er plezier van dat hij er zelf plezier aan beleeft."

VU medisch centrum onderzoekt momenteel de meerwaarde van deelname aan het vrijwilligerswerk als aanvulling op het reguliere aanbod van de ontmoetingscentra en roept daarom mensen met dementie die interesse hebben om 'vrijwilligerswerk naar eigen keus' te doen op om zich op te geven bij hun plaatselijke ontmoetingscentrum. 

Geïnteresseerden voor DemenTalent vrijwilligerswerk in Soest kunnen zich opgeven bij Ontmoetingscentrum King Arthur Groep (Coördinator Petra Visser tel. 06-18 41 21 48. U kunt hier ook terecht voor meer informatie over het DemenTalent project (Molenstraat 8A, 3764 TG).

advertentie
advertentie