Scholen Smitsveen honkvast

23 maart 2018 om 18:48 lokaal

Samenwerking Waterinkschool en De Egelantier

SOEST De Professor J. Waterinkschool (protestants-christelijk) en De Egelantier (openbaar) blijven elk in hun eigen gebouw aan de Smitsweg. Na jaren van overleg is de kogel door de kerk. Beide basisscholen gaan wel nauwer samenwerken.

Johan van Beek

De gemeente had graag gezien dat de twee overburen in De Pantage onder één dak zouden gaan. De schoolbesturen hadden wellicht liever een nieuw pand zien herrijzen, maar daar is geen geld voor. Een verbouwing van De Plantage had overigens ook een forse investering gevergd, zegt Henk van der Zwaag, bestuurder bij Stichting Eemvallei waarin openbare basisscholen uit zeven regiogemeenten zijn ondergebracht.

Na zes, zeven jaar overleg blijven de Waterink en De Egelantier zitten waar ze zitten. Honkvast is ook de andere 'buurman', de Daniëlschool, heeft als reformatorische basisschool een regionale functie en was al in een vroeg stadium uit het overleg over integrale huisvesting in Smitsveen gestapt.

INVESTEREN De Waterinkschool gaat investeren in onderhoud aan het schoolgebouw, kondigt bestuursvoorzitter Bart Sonnenberg van de PCBO Baarn-Soest aan. Onder meer het dak is toe aan een grondige opknapbeurt. Voor de kwaliteit van het onderwijs - en die staat wat hem betreft voorop - is het volgens Sonnenberg niet nodig om samen in één gebouw te gaan lesgeven en dus richt de protestants christelijke basisschool haar pijlers op het huidige gebouw, waarvan het al decennia gebruik maakt. Sonneberg vindt bovendien dat van buiten de Plantage te weinig het beeld heeft van een schoolgebouw. Op dat punt heeft Van der Zwaag nog wel een wensenlijst.

BESTAANSRECHT Sonnenberg: ,,Smitsveen kent z'n problemen. De Egelantier en de Waterinkschool hebben dezelfde type kinderen. Onze school ziet geen aanleiding om samen in één gebouw te gaan zitten. Verder is het niet zo dat de scholen onder druk staan. Met 120 (Waterink) en 110 kinderen (Egelantier) én een redelijk gunstige prognose staat het bestaansrecht van de scholen niet ter discussie.

TAALACHTERSTAND Ze willen proberen meer kinderen uit Smitsveen te trekken, vooral ook kinderen die vanwege een taalachterstand in Amersfoort les krijgen. Binnen het passend onderwijs willen de twee Soester scholen meer kunnen gaan bieden. Ze hebben beide al een leerkracht voor passend onderwijs, maar willen dat pakket uitbreiden en intensiveren. De samenwerking is nu al terug te zien in bijvoorbeeld de schakelklas. Van der Zwaag benadrukt dat er voor De Egelantier en de Waterink een belangrijke rol is weggelegd. ,,Die moeten wij vervullen, wil de je de mooie plannen van de gemeente voor Smitsveen toekomstbestendig maken."

Het heeft lang geduurd voordat de conclusie werd getrokken dat iedereen op zijn plek blijft. Sonneberg zegt dat de onderwijssector wel eens moest wachten op (nieuwe) ambtenaren. Omgekeerd was de laatste jaren wel duidelijk dat de Waterinkschool niet stond te trappelen om naar de overkant te veruizen.

advertentie
advertentie