In winkelcentrum Overhees hangt, aan de zijde van de Di Lassostraat,  hangt ee kast met een AED.
In winkelcentrum Overhees hangt, aan de zijde van de Di Lassostraat, hangt ee kast met een AED. Johan van Beek

'Niet verantwoordelijk voor aanbrengen AED's'

24 maart 2018 om 12:26 lokaal

SOEST De AED's bij de ontmoetingscentra Klaarwater en De Drie Eiken zijn niet binnen, maar buiten aangebracht. Door de gemeente.

Peter Beijer

De nuance komt van een woordvoerder van Cocon Wonen (v/h SBBS), eigenaar van deze twee ontmoetingscentra en OC De Klarinet waar twee weken geleden een vrouw onwel werd. ,,De AED's bij deze complexen zijn niet in het gebouw, maar in een buitenkast opgehangen. Deze zijn door de gemeente Soest daar bevestigd zodat omwonenden ook gebruik kunnen maken van de AED. Het dienstencentrum sluit om vijf uur en het appartementencomplex is na zes uur alleen nog toegankelijk voor bewoners."

HARTSTILSTAND Dat een hartstilstand van een bezoeker van ontmoetingscentrum de Klarinet op 5 maart goed afliep, lag vooral aan het doortastende optreden van enkele medebezoekers. Het ontbreken van een AED en het niet inzetten van bedrijfshulpverleners zorgden voor vraagtekens bij de leden van Schoon Slem die er hun bridgeavond hadden. Pandeigenaar Cocon Wonen en de gemeente Soest wijzen vooralsnog naar elkaar.

Volgens de woordvoerder van Cocon is zij niet verantwoordelijk voor het aanbrengen van AED's. ,,De gemeente is niet de beleidsbepalende instantie voor AED-apparatuur."

VERPLICHTING Mark Kokos, woordvoerder van de gemeente Soest: ,,Of er een AED in de Klarinet moet komen, is niet een zaak van de gemeente. De gemeente is niet de eigenaar van De Klarinet. Wij kunnen ons voorstellen dat de gebouweigenaar en de gebruikers met elkaar overleggen over de wenselijkheid van een AED. Het hebben van een AED is geen wettelijke verplichting, ook niet voor een verhuurder. Gebruikers en verhuurders kunnen desgewenst zelf een AED aanschaffen."

NETWERK De gemeente wil graag een gemeentelijk dekkend netwerk van bedrijfshulpverleners. Als alle procedures juist worden uitgevoerd, dan kan ook bij De Klarinet een AED ingezet worden, vertelt gemeentewoordvoerder Mark Kokos: ,,De gemeente Soest is vrijwillig aangesloten bij HartslagNu (www.hartslagnu.nl). Hierdoor kunnen wij een bijdrage leveren aan snelle hulpverlening bij een reanimatie. De AED's die verspreid zijn over de wijken in Soest en Soesterberg hangen in buitenkasten en zijn op elk moment van de dag beschikbaar. Samen met de EHBO-vereniging zetten wij ons in om een zo hoog mogelijk aantal burgerhulpverleners te krijgen die binnen zes minuten hulp kunnen bieden."

MELDING Dat de burgerhulpverlening op 5 maart niet werd ingezet lag volgens Kokos aan de aard van de melding die aan 112 werd doorgegeven. ,,Bij melding van een reanimatie worden burgerhulpverleners opgeroepen. Bij het winkelcentrum in Overhees, op een afstand van circa 500 meter van de Klarinet, hangt een gemeentelijke AED in een buitenkast. Als de burgerhulpverlening was gealarmeerd dan had deze AED ingezet kunnen worden. Naar aanleiding van dit incident hebben wij contact opgenomen met de RAVU (Regionale Ambulance Voorziening Utrecht). Gebleken is dat die maandagavond melding is gemaakt van een neurologisch beeld en niet van een reanimatie. Vandaar dat de burgerhulpverlening toen niet is ingezet, dat was bij melding van een reanimatie wel gedaan. Op basis van de gebeurtenis van 5 maart kan dus niet gezegd worden dat de burgerhulpverlening niet goed functioneert."

Kokos geeft aan dat in sinds maart vorig jaar veertien keer een beroep is gedaan op de burgerhulpverlening. Op dit moment staan er 450 mensen in Soest geregistreerd als burgerhulpverlener.

Of er een AED in De Klarinet moet komen is volgens Kokos niet een zaak voor de gemeente. ,,In de situatie bij De Klarinet zien wij voor onszelf geen rol weggelegd als (mede)financier van een AED. Er zijn organisaties zoals de Hartstichting die, ook financieel, behulpzaam kunnen zijn bij de aanschaf van een AED."

HARTSLAGNU De gemeente streeft naar een grotere spreiding van het aantal AED's in de gemeente. Het aantal witte vlekken moet volgens Kokos verminderd worden: ,,Wij hopen dat iedereen, zoals particulieren, bedrijven, scholen en verenigingen, die over een AED beschikt deze aanmeldt op www.hartslagnu.nl. Deze AED's kunnen dan ingezet worden voor hulpverlening en we krijgen een inzicht waar AED's beschikbaar zijn. Zo kunnen wij werken aan een goede dekking en spreiding. Wij weten dat er meer AED's zijn dan het systeem heeft geregistreerd. Niet alle AED-eigenaren melden hun AED's aan bij HartslagNu."

advertentie
advertentie