Jong en oud verdiept zich in het boekje over de acht tot negenduizend jaar oude artefacten die anderhalf jaar terug werden opgegraven..
Jong en oud verdiept zich in het boekje over de acht tot negenduizend jaar oude artefacten die anderhalf jaar terug werden opgegraven.. Gemeente Soest

Boekje over opgravingen Staringlaan gepresenteerd

21 maart 2018 om 11:19 lokaal

SOEST Anderhalf jaar na het begin van de opgravingen van de archeologische vondsten aan de Staringlaan werd woensdag een publieksboekje over het hele proces en de artefacten gepresenteerd. Dit gebeurde in de raadzaal van het gemeentehuis, in aanwezigheid van tientallen belangstellenden. Wethouder Janne Pijnenborg (cultuur en ruimtelijke ontwikkeling) had de eer het eerste exemplaar uit te reiken.

Alexander Bosman

Tijdens de uitreiking liet Janne Pijnenborg weten het bijzonder te vinden wat er op het terrein waar nu 23 starterswoningen staan, allemaal uit de grond is gehaald.

,,Het is uniek dat de archeologische ontdekkingen hier zijn gedaan, omdat het leidt tot verandering van inzicht. Normaal gesproken trokken de mensen in die tijd rond. Nu lijkt het erop, dat ze hier waarschijnlijk langer zijn gebleven. We zijn er trots op dat we dit boekje kunnen aanbieden om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de mensen die hier achtduizend jaar geleden leefden. De analyse is weliswaar nog bezig, maar we wilden al een boekje aanbieden met de vondsten tot nu toe. Later volgt een wetenschappelijk dossier over de vondsten.''

INZICHT Het boekje werd uitgereikt aan een nieuwe inwoonster van Soest, Lauren. Zij studeert in Amsterdam, maar is geboren en getogen in Soest en samen met haar vriend hier komen wonen. Ze noemt het speciaal om een inzicht te krijgen in het leven van toen. ,,Ik vind het mooi om te zien hoe Soest in die tijd was en hoe het een beetje is opgebouwd, dat maakt het een speciale plek. Ik vind het fijn om hier te wonen en zal het boekje met belangstelling lezen."

LEERZAAM Het boekje geeft een leerzaam inkijkje over het leven in Soest, in de tijd van de jagers-verzamelaars, zo'n negenduizend jaar geleden. De omslag van het boek is gebaseerd op de lagen van de aarde die in de loop van die millennia zijn ontstaan. Wie het openslaat ziet een getekend overzicht, van hoe de mensen toen geleefd zouden hebben.

GEROMANTISEERD Het is opgebouwd in drie delen. Na de inleiding staan op de linkerpagina's korte wetenschappelijke verhalen, en op de rechterpagina's een geromantiseerd vervolgverhaal. Ook wordt er een overzicht gegeven en verteld over de opgravingen zelf. Vervolgens wordt uitgelegd hoe de opgravingen in zijn werk gingen en geeft het boekwerk een zo gestructureerd mogelijk beeld van hoe de mensen in de middensteentijd leefden.

PUBLIEKSBOEKJE Milo Verhamme, archeoloog en een van de makers van het boekje, vertelt: ,,Het boekje is bedoeld voor mensen die plaatjes willen kijken, en in korte tijd over vroeger willen lezen. Het is echt een publieksboekje geworden. We zijn half oktober met het boekje begonnen, ik ben blij met het resultaat.' Ook de ontdekkingen zelf stemmen hem tevreden. Verhamme noemt het een unieke vondst. ,,In de veertien jaar dat ik dit werk nu doe in Midden-Nederland ben ik nog nooit tegengekomen, dat in dit gebied onder meer vuursteentjes zijn gevonden. Daar zijn we heel blij mee, vooral met de nieuwe inzichten. Dat geeft al aan hoe bijzonder het is.''

Het boekje is gratis af te halen in de hal van het gemeentehuis.

Het afval van de nomaden kwam in beeld bij proefboringen, voorafgaande aan het bouwrijp maken van het voormalige korfbalcomplex. Soest stond voor de keuze: opgraven en dan bouwen of laten liggen, maar dan niet bouwen. Soest moest de opgravingen (en het vervolgonderzoek) betalen (ruim 600.000 euro), maar moet alle artefacten straks afstaan aan de provincie. Er komt een tentoonstelling in Museum Soest.

advertentie
advertentie