Afbeelding
Remon van Nieuwenhuizen

Vandalen zitten paddentrek dwars in Soest

19 maart 2018 om 14:34 lokaal

SOEST De IVN Paddenwerkgroep Soest heeft last van vandalen. Meerdere malen is aan de Wieksloterweg gezien hoe door een groepje jongeren emmers, die worden gebruikt om padden veilig de weg over te laten steken, uit de grond worden getrokken en worden weggegooid.

„Het is jammer dat er bij deze jongens blijkbaar geen enkel respect is voor de mensen die hun vrije tijd geven voor dit goede werk. Daarnaast is het uiteraard nadelig voor de padden. Inwoners op de Wieksloterweg, passanten en anderen wordt gevraagd op te letten, het signalement van de daders te onthouden en zo nodig de politie in te schakelen", aldus IVN Paddenwerkgroep Soest.

ZACHTE WEER Het zachte weer in de tweede week van maart heeft de paddentrek op gang gebracht. Tot de kou weer inviel zijn al bijna 1200 padden veilig door de IVN Paddenwerkgroep Soest naar de overkant gebracht. Als het weer warmer wordt zullen er naar verwachting nog enige honderden padden volgen. Deze zitten nu nog op hun overwinteringsplaats.

PADDENTREK De paddentrek ontstaat doordat de dieren van hun overwinteringsplaats naar poel of sloot trekken om zich voort te planten. Waar de padden een drukke verkeersweg moeten kruisen kunnen veel slachtoffers vallen. Om deze slachtoffers te voorkomen plaats de IVN Paddenwerkgroep Soest schermen, haaks op de trekroute. De padden zoeken vervolgens hun weg langs de hindernis en vallen daarbij in emmers, ingegraven door de paddenredders. Vanuit de emmers worden de padden de weg overgezet. De Paddenwerkgroep stelt dat padden nuttige dieren zijn. „Ze eten veel insecten en vormen op hun beurt weer voedsel voor onder andere egels en vogels."

advertentie
advertentie