Rotary Baarn-Soest koos het Cantonspark als locatie voor het poten van ruim duizend End
Polio Now-tulpen. Voorzitter Gerda Bangma (in oranje jas): ,,Als de tulpen straks bloeien, bestaat
onze club precies 65 jaar.
Rotary Baarn-Soest koos het Cantonspark als locatie voor het poten van ruim duizend End Polio Now-tulpen. Voorzitter Gerda Bangma (in oranje jas): ,,Als de tulpen straks bloeien, bestaat onze club precies 65 jaar." Marina Heij

Rotary Baarn-Soest in strijd tegen polio

29 november 2020 om 14:56 Maatschappelijk

SOEST Leden van Rotary Baarn-Soest hebben dit weekend ruim duizend End Polio Now-tulpen gepoot in het Cantonspark in Baarn. De tulpenactie levert duizend euro op voor de strijd tegen polio. Dit bedrag wordt verdrievoudigd door de Bill and Melinda Gates Foundation.

De eerste bol van de ruim duizend End Polio Now-tulpen werd gepoot door de uit Syrië afkomstige Rima Al-Harbat, die in Baarn een nieuw leven begon. ,,In Syrië had ik wel eens van de beroemde Nederlandse tulpen gehoord. Maar ik had nooit gedacht dat ik ooit zelf tulpenbollen zou planten. Heel mooi dat we dit met elkaar kunnen doen. Er zit veel symboliek achter.”

Vóór 2025 nergens ter wereld polio meer. Dit is het ambitieuze doel van de internationale serviceclub Rotary, waar Rotary Baarn-Soest deel van uitmaakt. ,,De betrokkenheid van de Rotary bij het uitroeien van polio begon in 1979”, zegt Ron Bolderman, Rotary gouverneur Midden-Nederland. ,,En we zijn hard op weg om dat doel te realiseren. Afgelopen zomer werd Afrika poliovrij verklaard. Er zijn nu nog maar twee landen ter wereld waar het poliovirus wordt aangetroffen: in Afghanistan en Pakistan. Ja, End Polio Now mag je gerust het meest ambitieuze project uit de geschiedenis van Rotary noemen. In Nederland dragen we daar aan bij met de verkoop van deze speciale tulp, waarmee we helpen aan het wereldwijd verspreiden van het poliovaccin.”

LOCATIE Rotary Baarn-Soest koos het Cantonspark als locatie voor de duizend End Polio Now-tulpen. Inkomend voorzitter Theo van ‘t Klooster: ,,Het Cantonspark, nu in restauratie, is een van de parels van Baarn waar de verwevenheid met de Baarnse cultuurgeschiedenis goed zichtbaar is.”

Voorzitter Gerda Bangma: ,,Bij deze tulpenactie zie je hoe vele vrijwilligers hun handen uit de mouwen steken, ook die van het Cantonspark. Heel goed. Want polio is nog steeds een ziekte waar we alert op moeten blijven. Door vaccinatie is de ziekte te voorkomen. Vandaar onze actie, die voor ons een extra lading heeft. Want als de tulpen straks bloeien, bestaat onze club precies 65 jaar.”

In samenwerking met WHO, UNICEF, CDC en GPEI zijn intussen meer dan 2,5 miljard kinderen gevaccineerd en polio is met 99% gereduceerd. Volgend jaar gaat er weer een End Polio Now tulpenactie van start. Meer info op endpolionowtulp.nl

advertentie
advertentie