Jan van Steendelaar

Dorpshart straks klaar voor de kermis

15 maart 2018 om 16:43 lokaal

SOESTERBERG Hoewel de paaskermis in verband met voorbereidende werkzaamheden voor de realisering van het dorpshart dit jaar niet doorgaat, gaan burgemeester en wethouder ervan uit dat deze daarna terugkomt. Organisatoren Toon van de Weerdt en Peter Kop spraken er hun twijfels over uit omdat ze concludeerden in ieder geval dit jaar niet aan de gemeentelijke voorwaarden te kunnen voldoen. Ze  zullen later een beslissing nemen over de jaren erna. 

,,Dan zullen de voorwaarden niet veranderen, dus dan zullen we er ook wel voor bedanken,'' aldus Kop. Er zijn volgens hem te veel punten waaraan voldaan moet worden. Daarvoor is de investering voor een kermis van vier dagen te groot. ,,Wij vinden wat nu van ons gevraagd wordt te buitensporig."Als 2017 de laatste kermis in Soesterberg is geweest, zou hieraan na zes jaar een eind komen.

In antwoord op vragen van Democraten Soest Natuurijk (DSN) wijzen b. en w. erop dat bij het maken van de plannen zeker is nagedacht over de te treffen maatregelen. In overleg met de kermisexploitant is vorig jaar overeengekomen dat de kermis na de bouwwerkzaamheden in het dorpshart deels verplaatst zou worden naar de Banningstraat. ,,We hebben welwillend meegedacht om gedurende de bouwwerkzaamheden een kermis mogelijk te maken. In deze periode zijn wel aanvullende verkeersmaatregelen nodig, onder meer vanwege het bouwverkeer. Ondanks dat er vanuit de gemeente positief is meegedacht om te komen tot een werkbare oplossing heeft de kermisexploitant besloten om de vergunningprocedure niet te vervolgen.'' 

Het college van burgemeester en wethouders wijzen erop dat ook in de definitieve situatie en de opstelling er verschillende verkeers- en veiligheidsmaatregelen worden getroffen. Er is nu echter sprake van een situatie waar sprake is van een bouwput met bouwverkeer waardoor aanvullende verkeersmaatregelen nodig zijn. De definitieve inrichting van het dorpshart maakt het mogelijk om een kermis te houden met de nodige maatregelen die dan ook weer nodig zijn ten behoeve van bijvoorbeeld verkeer, veiligheid en bereikbaarheid.

De raadsfractie van DSN heeft ook vragen gesteld over kapwerkzaamheden: In de afgelopen maanden zijn er gezonde bomen bij de Banninghal gekapt, zijn er nog meer bomen ter hoogte van het evenemententerrein/eikenlaantje plat gegaan en zijn struiken verwijderd. Dit alles vanwege ´het grote maatschappelijke belang´, dat uw college aan deze kermis zei te hechten. 


Hierop antwoorden het college van burgemeester en wethouders dat de bomen zijn gekapt voor de definitieve situatie om een kermis mogelijk te maken en niet voor de tussentijdse periode. Op de vraag of in het geval dat de Kermis niet terugkeert in het dorpshart nieuwe volwassen bomen en struiken worden teruggeplaatst is het antwoord: Wij gaan ervan uit dat de kermis terug komt in het dorpshart.

advertentie
advertentie