De Krakelinge, bijzonder object in Spijk (West-Betuwe) voor Van Foeken Schilderwerken.
De Krakelinge, bijzonder object in Spijk (West-Betuwe) voor Van Foeken Schilderwerken. Van Foeken Schilderwerken

Nominatie Schildersvakprijs Van Foeken Schilderwerken

10 november 2020 om 10:00 Zakelijk

Dat hebben de schilders afgedwongen met een uniek project in Spijk in West-Betuwe. Daar mochten ze De Krakelinge, een vrijstaande woning met een rieten kap vanaf de grond opnieuw schilderen.

SOEST Van Foeken Schilderwerken maakt kans op de Nationale Schildersvakprijs. Het Soester bedrijf van Ico Jaap en Renko van Foeken behoort tot de drie genomineerden.

HOOGTEVERSCHILLEN ,,Het huis staat op palen aan een dijk en kent veel hoogteverschillen”, zegt Renko van Foeken. ,,We moesten de woning aan de buitenkant schilderen en sausen. Al het houtwerk is kaal geschuurd met excentrisch roterende machines; vanwege het rieten dak mocht niet worden afgebrand. Er is een primer met de kleur ral 7021 gebuikt om zo een ‘extra’ verflaag op de donkere kozijnen te krijgen. De muren zijn, na schoonmaken en reparaties, tweemaal spierwit gesaust voor een mooi contrast.”

ANDER HUIS Alleen al door de ligging van het huis wisten ze bij Van Foeken meteen dat ze met een uniek object te maken hadden. ,,Doordat de hele woning opnieuw in andere kleuren is geschilderd, lijkt het nu net of er een ander huis staat”, stelt Ico Jaap van Foeken.

UITDAGING De aanwezige hoogteverschillen, omdat het huis op een dijk staat, vormden een extra uitdaging; bepaalde kozijnen en gevelbeplating waren moeilijk te bereiken. ,,Van de winter hebben we de gehele binnenzijde van de woning mogen schilderen en ook binnen waren veel hoogteverschillen, zodat het opnieuw een uitdaging was overal goed bij te komen.”

Dat de klus geklaard en het karwei geslaagd is, blijkt wel uit de nominatie die het Soester schildersbedrijf heeft gekregen voor de eervolle landelijke prijs in hun branche. Van Foeken is een van de drie kanshebbers in zijn categorie. Er zijn nog twee andere categorieën. Voor deze in totaal negen projecten is een Publieksprijs te winnen.

STEMMEN Voor de Publieksprijs kan worden gestemd. De sluitingsdatum van de stemming is op maandag 30 november. Stemmen kan op https://www.schildersvak.nl/schildersvakprijs-2020. Op YouTube is een videofilm over het project van Van Foeken in Spijk te zien.

advertentie
advertentie