Afbeelding
Gemeente Soest

Gemeente Soest kapt zestig dode of zieke bomen

4 november 2020 om 16:47 Natuur en milieu

SOEST In de gemeente Soest staan binnen de bebouwde kom totaal ruim 18.000 gemeentelijke bomen. In 2020 heeft de gemeente de dode en/of zieke bomen geïnventariseerd, ook op basis van meldingen van inwoners. Deze bomen kunnen namelijk een gevaar vormen vanwege tak- en stambreuk. Om dit te voorkomen is er voor zestig bomen een paar weken geleden een kapvergunning aangevraagd. Tussen maandag 16 en vrijdag 27 november gaat de firma Vaarkamp de bomen kappen.

Na het vellen van de bomen worden - waar nodig - de boomstronken weggehaald. De grond wordt daarna bewerkt voor het herplanten van nieuwe bomen. Hiermee krijgen de nieuwe bomen ondergronds genoeg voedzame grond om op te groeien tot een volwassen boom. ,,We planten niet op elke plek waar een boom wordt verwijderd een boom terug. Dit gebeurt alleen op plekken waar nieuwe bomen voldoende ruimte hebben”, aldus de gemeente. 

INSPECTIE De gemeente laat een keer per jaar een groot deel van de bomen binnen de bebouwde kom controleren door een boomveiligheidsbureau. Deze inspectiecyclus is vanaf dit jaar intensiever, wat de veiligheid en het onderhoud van de bomen volgens de gemeente ten goede komt. In november en december gaat boomadviesbureau Copijn de bomen controleren in het noorden en midden van Soest. 

Met de gegevens uit deze inspectie worden begin 2021 alleen de snoeibehoeftige bomen gesnoeid. Het gaat om de wijken Boerenstreek, Soestdijk, ‘t Hart, Soest midden en De Eng.

 Vragen over het kappen, snoeien of onderhoud van de bomen kunnen gemaild worden naar postbus2000@soest.nl.

advertentie
advertentie