Straaljagers velden vonnis Ons Belang

15 maart 2018 om 13:09 lokaal

SOESTERBERG De verdwenen woonwijk Ons Belang aan de Amersfoortsestraat in vak 10 aan de Wegh der Weegen staat centraal op de themaochtend op woensdag 28 maart in dorpshuis De Linde. Nu is volgens velen het vak als industrie- en meubelgebied het lelijkste aan deze historische weg. 

Jan van Steendelaar

Ons Belang dankt zijn naam aan een actieve vereniging van onderofficieren van de krijgsmacht. Deze werd in 1898 in Amersfoort opgericht. Doel was het behartigen ,van alle stoffelijke belangen van geëmployeerden in den rang van onderofficier van het Nederlandsche leger.' Onderofficieren kregen destijds zeer lage lonen, waren slecht gehuisvest en hadden een lage sociale status.
Om daar wat aan te doen werd zelfs een politieke partij opgericht: Verbond tot Democratisering der Weermacht. Deze kreeg bij de verkiezingen in 1918 één zetel, ingenomen door de voorzitter W. van Wijk. Hun Algemeen Militair Weekblad werd gedrukt bij de eigen drukkerij Patria in Amersfoort. Zij richtten ook eigen verzekeringsmaatschappijen op, nu bekend als Levob (Levensverzekeringmaatschappij Ons Belang). Het hoofdkantoor was gevestigd aan de Utrechtseweg in Amersfoort.

Er werd ook geijverd voor verbetering van de huisvesting van de militairen. Deze verbleven vaak noodgedwongen op de kazernes, ver van hun gezinnen. Om eventuele problemen te vermijden,
werd niet vastgelegd dat de te bouwen woningen alleen aan militairen zouden worden verhuurd. In tal van steden werden bij kazernes woningen gebouwd, zo ook in Soesterberg voor personeel van de Luchtvaartafdeling (LVA). Van het plan om 126 woningen te bouwen werden er 78 gerealiseerd in 1922. Nadat de woningen gereed kwamen was er een recessie met als gevolg veel leegstand. De eis dat personeel van LVA binnen een straal van vijf kilometer van de basis moest wonen kwam te vervallen. De wijk lag te afgelegen en Zeist bood betere alternatieven. Al vijftien jaar later was groot onderhoud nodig om de woningen beter bewoonbaar te maken, met nota bene verlaging van de huur. Dat hielp. 

Naar aanleiding van klachten over de leefbaarheid in de wijk ,onder de rook van de vliegbasis Soesterberg' bezocht de toenmalige PvdA-staatssecretaris Jan Schaefer van volkshuisvesting de wijk om zich persoonlijk op de hoogte te stellen. Of het erom gedaan was: net op dat moment kwam een serie straaljagers over. Schaefer zei toen direct: ,,Deze huizen mogen nooit gerenoveerd worden al kost dat maat duizend gulden.'' Daarmee was het vonnis over de 78 huizen geveld. Het betekende voor de bewoners het begin van het einde aan bijna tien jaar wonen in onzekerheid.

In 1980 besloot men inderdaad de woningen niet te renoveren maar te slopen. De bewoners verhuisden naar de nieuwe wijk Bloemheuvel. 

Jan de Mos verzorgt op de themaochtend op woensdag 28 maart van 10:00 tot 12:00 uur in dorpshuis De Linde de inleiding, Carel Bense geeft een toelichting op de architectuur, daarna kunnen
de bezoekers weer hun eigen herinneringen ophalen aan de hand van de getoonde beelden.

advertentie
advertentie