Cornelis de Bruin.
Cornelis de Bruin. Eigen foto

Isings en De Bruin nog in Museum Soest

10 oktober 2020 om 08:00 Kunst

SOEST Exposities over werken van Johannes Herman Isings en Cornelis de Bruin zijn nog tot en met 8 november te zien in Museum Soest.

Johannes Herman Isings (1884-1977) is geboren te Amsterdam. Omdat er in het grote gezin geen geld was voor een kunstopleiding, werkte Isings eerst als decoratieschilder en later op de tekenkamer van een ingenieursbureau. ’s Avonds volgde hij lessen aan de tekenschool voor kunstambachten.

UITGEVERS Op 18 jarige leeftijd ging hij werken op het atelier van Nico van der Way op de Academie voor Beeldende Kunsten. Door zijn contact met Cornelis Jetses kwam hij in 1910 als ‘historieschilder’ in vaste dienst bij uitgeverij J.B. Wolters in Groningen. Daarnaast werkte hij voor de oorlog voor andere uitgevers.

Isings heeft bijna zijn hele leven in Soest gewoond. In 1916, toen zijn vrouw en drie kinderen kort na elkaar waren overleden, heeft hij zijn huis voor enige tijd verlaten. Zijn vriend Cornelis Jetses nam hem mee naar zijn huis is Zeist. Hier verbleef hij anderhalf jaar.

BIJBELPLATEN Tijdens de oorlog was Isings met de mooiste opdracht van zijn leven begonnen: een serie van zestig bijbelplaten voor het boek van Wolf Meester: ‘De Bijbel behandeld voor jonge mensen’. Na de bevrijding heeft Isings honderden en nog eens honderden tekeningen en schoolplaten gemaakt.

VEELZIJDIG Cornelis de Bruin (1870-1940) was een veelzijdig impressionist. Omdat het 150 jaar geleden is dat hij geboren is, wordt deze veelzijdige kunstenaar uit de vergetelheid gehaald. De Bruin werkte als keramist bij keramiekfabrieken. Daarnaast bouwde hij vanuit het Gooi en Amsterdam een carrière op als schilder. De expositie laat diverse voorbeelden zien van onder andere landschappen, stadsgezichten en zeegezichten die Cornelis de Bruin aan het begin van de 20 eeuw heeft gemaakt, waaronder in de omgeving van Soest.

Wanneer Cornelis de Bruin zich rond 1880 aan het schilderen waagt, is de waardering voor de schilders van de Haagse School op een hoogtepunt. Hun losse en vrije manier van schilderen wordt door De Bruin omarmd en nooit meer losgelaten.

advertentie
advertentie