Oud-leerlingen openen tentoonstelling in Dachau

14 maart 2018 om 12:06 lokaal Deel je nieuws

Twee oud-leerlingen van Het Baarnsch Lyceum, Ernst Sillem en Sydney Weith, openen op 27 april in Dachau een tentoonstelling over Nederlandse politieke gevangenen in dit voormalige concentratiekamp. Ernst (94) zat in de oorlog zelf gevangen in Dachau en Sydney (21) schreef een biografie over hem.

Ernst was 17 toen hij in 1941 in Het Baarnsch Lyceum inbrak en er de muren vol verfde met anti-Duitse leuzen: ‘Weg met het hakenkruis’, ‘Engeland wint!’ en ‘Oranje boven!!’ De Duitsers kwamen er nooit achter wie dit had gedaan. Gearresteerd werd hij in 1942, toen hij samen met Jaap van Mesdag (ook een oud-leerling van Het Baarnsch Lyceum) in het holst van de nacht vanaf het strand bij Ouddorp in een vouwkano naar Engeland probeerde te varen. Die poging mislukte, waarna ze bijna drie jaar in Duitse gevangenissen en concentratiekampen moesten doorbrengen. Op 29 april 1945 werden ze in Dachau bevrijd.

Sydney schreef de biografie van Ernst samen met Tess Meerding, toen zij op Het Baarnsch Lyceum eindexamen deden. In 2014 reisden Sydney en Tess samen met Ernst naar Dachau om de biografie daar te presenteren en op te laten nemen in een herinneringsboek. Voor dit boek schreven ook leerlingen op drie andere Nederlandse scholen biografiee¨n. Samen legden ze hiermee de basis voor de wisseltentoonstelling die werd ontwikkeld door Verzetsmuseum Amsterdam: ‘Geen nummers maar Namen. Nederlandse politieke gevangenen in Dachau’. Na het verzetsmuseum – waar koning Willem Alexander de opening verrichtte – is Dachau de tweede plek waar de tentoonstelling is te zien.

advertentie
advertentie