Afbeelding
Foto Rinus van Denderen

Veiligheidsregio: ‘Carnaval vieren volgend jaar misschien niet mogelijk’

25 september 2020 om 12:39 Evenementen

SOEST Als de huidige situatie rond het coronavirus niet aanzienlijk verbetert, is carnaval vieren volgend jaar niet mogelijk. Dat meldt Veiligheidsregio Utrecht. ,,Het veranderen van ons gedrag is immers de sleutel naar effectieve bestrijding van het virus. Dat maakt iedereen persoonlijk medeverantwoordelijk voor het voorkomen van besmettingen”, schrijft de veiligheidsregio op de website.

Veel carnavalsverenigingen, ondernemers en vrijwilligers gaan maanden van tevoren al aan de slag met de bouw van praalwagens en het maken van uitdossingen. ,,Verschillende carnavalsverenigingen zijn met hun gemeente in gesprek over creatieve oplossingen en mogelijke alternatieven. Die gesprekken voeren we graag, maar we moeten er rekening mee houden dat er dit carnavalsseizoen mogelijk niets kan. Hoe jammer dat voor velen ook is. We rekenen op ieders begrip en medewerking.”

SINT MAARTEN Daarnaast roept de veiligheidsregio inwoners op om zich af te vragen of de viering van Sint Maarten verstandig is. Bij de volwassenen die wel met kinderen langs de deuren gaan om Sint Maarten te vieren, ligt volgens de veiligheidsregio een grote verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de regels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden nageleefd. 

,,Dat betekent: niemand binnenlaten, de groepen klein houden en ruime afstand bewaren tot volwassenen.” Zingen, volgens de traditie de voorwaarde om met Sint Maarten snoep te verdienen, kan alleen door kinderen en uitsluitend buiten, in kleine groepjes en op ruime afstand van de volwassenen.

EVENEMENTEN Grote, centraal georganiseerde evenementen rond Sint Maarten zijn dit jaar ook uitgesloten. Tenzij alternatieven worden gevonden die in overleg met de gemeente op overtuigende wijze veilig worden bevonden. Aan de basis van toestemming liggen minimaal de eisen van de noodverordening en de vergunningsvoorwaarden.

Ook het uitdelen van snoep kan een risico vormen voor de verspreiding van het virus. Daarom raadt de veiligheidsregio aan om alleen voorverpakt snoep uit te delen en kinderen hun handen te laten wassen voor het snoepen. 

advertentie
advertentie