Co (rechts) en Jeroen Kops zien het helemaal zitten: een woning voorbereid op de toekomst.
Co (rechts) en Jeroen Kops zien het helemaal zitten: een woning voorbereid op de toekomst. Ronald Kersten

Kangoeroehuis op agrarische grond

19 maart 2018 om 10:44 lokaal

SOEST De campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn overal in volle gang. Partijen laten zich zien in achterstandswijken, zorgcentra en winkelstraten. Veel kiezers vinden dat de politici ook buiten de campagnetijd hun betrokkenheid zouden moeten tonen. En dat gebeurt hier in Soest zeker wel, wil Jeroen Kops graag eens gezegd hebben. Al vier jaar is hij, samen met zijn vrouw en ouders, bezig een mantelzorgwoning te realiseren. Hoewel er nog geen groen licht is voor het plan, roemt Kops de steun van de lokale politiek in het hele proces.

Astrid van den Hoek

De Soester familie Kops heeft al generaties een stuk grond aan de Veenzoom in bezit. Co (68) en Toos (66) wilden er 30 jaar geleden een woning bouwen. Op het perceel rust echter een landelijk agrarische bestemming en is dus geen bouwgrond. Het plan bleef in de ijskast. Vier jaar geleden ontstond het idee voor een zogenoemde 'kangoeroewoning', een woonvoorziening met een kleinere gelijkvloerse ruimte op korte afstand, ideaal voor het verlenen van mantelzorg. ,,Mijn ouders hebben nu nog geen zorgbehoefte, maar we willen voorbereid zijn op de toekomst", vertelt Jeroen (40). ,,Je hoort vaak van die schrijnende verhalen van echtparen die dan uit elkaar gehaald worden omdat de één wel een indicatie voor een verpleeghuis krijgt en de ander niet. Zo'n scenario zien mijn vrouw en ik echt niet zitten. Nu we nog gezond zijn, willen we dus al iets regelen", vult vader Co aan.

MEER WAARDE Valk Architecten uit Soest maakte een duurzaam, ecologisch ontwerp dat in het landschap zou passen. De familie Kops zag het helemaal zitten en hoopte de gemeente te kunnen overtuigen dat de grond zo voor de maatschappij van veel meer waarde zou kunnen zijn. ,,Er komen dan twee middenklasse woningen vrij in het dorp, mijn ouders laten een plek in een aanleunwoning of tehuis open voor iemand anders en mochten zij overlijden, dan kunnen wij de woning weer verkopen aan een ander gezin dat een woning met mantelzorgfunctie nodig heeft", somt Jeroen op.

RUIL Maar ja, hoe pak je dat aan? ,,Je hebt daar gewoon hulp bij nodig. We hebben een brief geschreven aan alle politieke partijen in Soest. Alle lokale partijen en ook de plaatselijke afdeling van CDA en VVD zijn komen praten. Ze hebben geluisterd naar ons verhaal en ons de weg gewezen in het proces." Co: ,,Zo kregen we de tip om een plan te bedenken dat iets teruggeeft aan de samenleving in ruil voor de stenen. We bedachten dat er over ons perceel een leuk wandelpad met paddenpoel aangelegd kan worden, zodat wandelaars Pijnenburg kunnen bereiken."

RODE CONTOUREN Er is nog geen groen licht voor het plan. Het perceel ligt buiten de zogenaamde rode contouren en is onder zeggenschap van de provincie Utrecht, die nog moet besluiten over de nieuwe structuurvisie voor het buitengebied (kernrandzone). Jeroen: ,,Wij blijven hoop houden op een goede uitkomst. Maar zonder deze partijen hadden wij de juiste weg binnen het gemeentelijk apparaat nooit gevonden. Wat de politiek goed doet, mag ook wel eens worden gezegd.

PARTICIPATIE Als burger heb je zeker invloed. De partijen weten door ons verhaal hoe lastig het kan zijn om zoiets van de grond te krijgen, terwijl het juist hoort bij de participatiesamenleving. Wij hebben in onze tuin bijvoorbeeld geen plek voor zo'n container die nu vaak als mantelzorgwoning wordt geplaatst. En veel eigen vermogen om op bouwgrond een mantelzorgwoning te realiseren, hebben we niet. Dit plan is onze enige optie. We hopen dat ons verhaal uiteindelijk ook anderen helpt in eenzelfde situatie."

advertentie
advertentie