Afbeelding
Eempers

Dakbrand Soest blijft door snel ingrijpen beperkt tot zolderverdieping

18 september 2020 om 15:28 Brand

SOEST Snel ingrijpen van de dakdekkers die een door henzelf veroorzaakte dakbrand direct met eenstraal op de waterleiding begonnen te blussen, heeft vrijdagmiddag een ernstige woningbrand aan de Industrieweg voorkomen. Na het eerste bluswerk kon de brandweer het overnemen.

Jan van Steendelaar

Brandweer Soest die assistentie kreeg van collega’s uit Baarn en Den Dolder, werd om 13:26 uur gealarmeerd. Het ging aanvankelijk om een uitslaande brand, maar de dakdekkers waren erin geslaagd de vlammen te doven voordat de brandweer er was. Wel was er sprake van hevige rookontwikkeling.

De brandweer nam het sloopwerk, waaraan de dakdekkers zelf in de rook waren begonnen, van hen over en zette één straal in om de vuurresten in het dak te doven. De brand was ontstaan door gebruik van een brander bij het aanbrengen van isolatiemateriaal. Toen dit eenmaal begon te branden, was het niet meer mogelijk om het in de kiem te smoren.

Direct bij aankomst zette de brandweer een schuifladder in om op het dak te komen, later gevolgd door inzet van de hoogwerker. Het verwijderen van de dakbedekking en het isolatiemateriaal nam veel tijd in beslag. Bovendien moest de brandweer rekening houden met vonken die op de zolderverdieping zouden kunnen terechtkomen. Daar lag veel papier opgeslagen.

Afgezien van de brandschade aan het dak was er ook sprake van waterschade in de woning, met name op de zolder- en bovenverdieping. Een medewerker van de Stichting Salvage die namens de brandverzekeraars gedupeerden van een brand bijstaat zorgde voor het inschakelen van de nodige hulpverleners ter beperking van verdere schade en het herstel ervan.

Gedurende de inzet van de brandweer was het doorgaande verkeer op de Industrieweg op het oude industrieterrein Soestdijk gestremd.

MONNIKENBOS Nog tijdens het nablussen kwam de melding binnen van een bosbrand bij camping ‘t Monnikenbosch aan de Birkstraat. Hiervoor werden behalve brandweer Soest ook Soesterberg en Amersfoort gealarmeerd.

Eerder was Soest voor een nacontrole naar het 1e Heezerlaantje geweest waar wat afval in brand had gestaan. Er was weinig water nodig om de restanten te blussen. Het brandje was waarschijnlijk door spelende kinderen veroorzaakt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie