Stilstaan bij jezelf
Stilstaan bij jezelf Amanda Minkema

Mentale ondersteuning voor mantelzorgers is essentieel

17 september 2020 om 23:52 lokaal Deel je nieuws

Om de zorg vol te houden kunnen mantelzorgers niet alleen praktische hulp gebruiken maar zeker ook mentale ondersteuning. Dit najaar start in samenwerking met het Steunpunt Mantelzorg van de Gemeente Soest en het Mantelzorg Café Soest een speciaal voor mantelzorgers ontwikkelde cursus ‘Stilstaan bij jezelf’. 

Doel van de cursus is mantelzorgers door middel van bewustwording te laten groeien naar inzichten die helpen de juiste keuzes te maken. Keuzes die zowel voor de hulpontvangers als voor de mantelzorgers meer kwaliteit van leven geven. Want daar kan het aan ontbreken als je intensief aan het mantelzorgen bent. Dan kan het zijn dat je onvoldoende ruimte in je hoofd hebt om te kijken naar je situatie en wat je nodig hebt. Toch is het cruciaal dat een mantelzorger dat doet.

Deelname aan de cursus ‘Stilstaan bij jezelf’ biedt inzichten vanuit bewustwording. Niet omdat het verteld wordt, maar omdat mantelzorgers zelf tot inzichten komen die bij hen passen. Door met lotgenoten deel te nemen in de cursus ontstaan inzichten over de persoonlijke situatie, over wat je beweegt maar ook wat je belemmert. Deze inzichten in combinatie met de ontwikkeling van de eigen wilskracht maakt dat mantelzorgers gefundeerde keuzes kunnen maken. Zoals bewust grenzen stellen, rustmomenten nemen en ontspanning zoeken, waarbij hulp inschakelen een logische en innerlijk vrije stap is geworden. Om beter met de mantelzorgsituatie om te gaan en de zorg vol te houden.

De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten, elke week op de maandagmorgen. De eerste start op 28 september (van 10.00 uur tot 12.30 uur) aan de Koninginnelaan 6, Soest. Dankzij een subsidie van de gemeente zijn de kosten beperkt tot € 40,-- voor 6 bijeenkomsten (5 + 1 terugkomdag). Vanwege de coronaregels zal de groep deelnemers zich beperken tot 6 mantelzorgers. Meer informatie op www.havecourage.nl, voor vragen kun je mailen of bellen naar amanda@havecourage.nl of 06-53790598.

advertentie
advertentie