foto: Jeroen Visser
foto: Jeroen Visser Jeroen Visser

Soest en Soesterberg voor de fietsers en voetgangers!

12 maart 2018 om 15:55 Verkiezingen/nieuws Deel je nieuws

Soest en Soesterberg vervullen met hun prachtige omgeving een duidelijke regiofunctie op het gebied van wandelen en fietsen. GroenLinks heeft de ambitie om van onze gemeente dé wandel- en fietsgemeente te maken. Dat betekent niet alleen behoud van onze bijzondere natuurgebieden en mooie routes daar doorheen, maar ook meer aandacht voor wandel- en fietspaden in de dorpen.

Het onderhoud van fietspaden, trottoirs en wandelpaden door groenstroken moet drastisch verbeteren. GroenLinks wil extra vaart maken met de aanpak rondom scholen, kinderopvang, winkelcentra, (bus)stations en verzorgingshuizen. Ontwerpen voor de inrichting van de openbare ruimte moeten beginnen bij de meest kwetsbare verkeersdeelnemers. Het is belangrijk om te weten hoe deze groepen het verkeer beleven – en daarom moeten ze kunnen meepraten. Kinderen, ouderen en mensen met een beperking worden dan ook betrokken bij de (her)inrichting van verkeersstromen. Dat gebeurt óók bij tijdelijke wijzigingen en omleidingen.

 

Verkeersveiligheid wordt een topprioriteit, onder andere door goed verkeersonderwijs op de basisschool en door de wijken veiliger in te richten voor lopende en fietsende kinderen. In de dorpen streeft GroenLinks naar bredere stoepen voor voetgangers, maar ook voor kinderen om te kunnen spelen. Rond winkelcentra of andere gebieden waar veel mensen komen worden veilige voetgangersgebieden ingericht en komen meer fietsenstallingen. Daarvoor maken we harde keuzes, bijvoorbeeld ten koste van parkeerplaatsen.

GroenLinks wil in Soest en Soesterberg meer fietspaden, voorrang geven aan hoofdfietsroutes en de mogelijkheden voor fietsstraten onderzoeken. Makkelijk doorfietsen is vaak een kwestie van kleine maatregelen: een doorsteekje hier, een bochtje daar. Bewoners en gebruikers moeten dat soort verbeteringen makkelijk kunnen aanmelden. Er komt budget om de nodige aanpassingen snel en flexibel te realiseren.

Samen met andere gemeenten en de provincie nemen we het voortouw in de uitvoering van comfortabele fietsroutes in de regio. Voor kleinere afstanden wordt fietsgebruik gestimuleerd en gemotoriseerd verkeer wordt zo veel mogelijk op de hoofdwegen geconcentreerd. GroenLinks zet in op schonere vervoersmiddelen, lagere snelheden, en beperkte laad- en lostijden voor zwaar verkeer, voor een gezonde buitenlucht om in te fietsen en te wandelen.

advertentie
advertentie