V.l.n.r. Mariel, Remco Waller, Tommy, Kim en Jesse bij Lake Piru in Santa Monica Mountains. Na omzwervingen op drie continenten blijven ze in Californië.
V.l.n.r. Mariel, Remco Waller, Tommy, Kim en Jesse bij Lake Piru in Santa Monica Mountains. Na omzwervingen op drie continenten blijven ze in Californië. Eigen foto

'Nederland is voor ons vakantieland'

8 augustus 2020 om 07:30 Mensen

SOEST/MANHATTAN BEACH Letland, Engeland, Zuid-Korea, de VS, China en weer de VS. Mariel Waller-van den Hengel en haar gezin gaan als globetrotters door het leven, maar zijn nu van plan om in Manhattan Beach te blijven, een plaats naast Los Angeles, direct aan de zonovergoten kust. Dat strand was gedurende twee maanden gesloten vanwege corona, het virus dat ook collega's en vrienden ziek maakte. Langzaam krijgt het normale leven er weer zijn gang.

Soest was voor Mariel een fijne plek om op te groeien. Ze woonde tot haar achttiende aan de Eigendomweg, doorliep de Professor J. Waterinkschool, tenniste bij TV Soest-Zuid en hockeyde bij MHC Soest, destijds nog aan de Koningsweg. Op haar achttiende verliet Mariel haar geboortegrond, ze ging Bedrijfskunde in Rotterdam studeren en ontmoette daar Remco Waller uit Den Haag.

Remco werkte bij een internationaal bedrijf en het jonge stel had wel zin in de uitdaging om, vooralsnog voor een jaar, in het buitenland te gaan wonen. Dat deden ze. Mariel zegde haar baan op, ze verkochten hun huis en twee maanden later waren ze de grens over, het avontuur tegemoet. ,,Sindsdien is Nederland voor ons een vakantieland", zegt Mariel die van meet af aan het gevoel heeft gehad dat haar familie en vrienden haar volledig steunden in het besluit van haar en Remco om te emigreren . ,,Ze hebben het tot nu toe altijd leuk gevonden om langs te komen."

LETLAND De eerste reis, in 1998, had Letland als bestemming. Mariel en Remco vestigden zich in Riga waar oudste zoon Tommy werd geboren. Na twee jaar reisde het gezin door naar Londen, waar dochter Kim het levenslicht zag. Ook daar bleven ze twee jaar, voordat in Seoul een huis werd betrokken. In de Zuid-Koreaanse hoofdstad completeerde Jesse het gezin dat vier jaar in Azië woonde. ,,In 2006 zijn we verhuisd naar Manhattan Beach, Californië. Vanaf 2010 hebben we twee jaar in Beijing, China, gewoond vanwege werk. We hadden toen ons huis in Manhattan Beach aangehouden, en wonen daar weer sinds 2012. We willen hier blijven."

HARTELIJK Na drie eerdere verhuizingen over de grens waren Mariel en Remco, en inmiddels ook de kinderen, wel wat gewend toen ze in 2006 neerstreken aan de zonovergoten westkust van de Verenigde Staten. Aanpassingsmoeilijkheden in Manhattan Beach, net onder het internationale vliegveld van Los Angeles, waren er dan ook niet. ,,Het is redelijk makkelijk om je in Amerika thuis te voelen", laat Mariel vanuit haar tweede vaderland weten. ,,Amerikanen zijn over het algemeen hartelijk en vriendelijk, het maakt ze niet zoveel uit waar je vandaan komt. Als je Engels spreekt hoor je erbij. Vooral als je jonge kinderen hebt, kan je makkelijk aansluiting vinden in je omgeving."

De Amerikanen waarderen de directheid van de Nederlanders, net als het feit dat ze openlijk over de politiek durven te discussiëren. ,,Ze vinden het ook grappig, zijn het niet gewend. Hier zijn ze vaak voorzichtiger met hun meningen. Ze vinden ons ook ‘relaxed’ qua opvoeding, dat we de kinderen veel vrijheid geven", aldus Mariel.

BEIJING Vanwege het werk verkasten ze toch weer na twee jaar, dit keer naar Beijing. Ze verbleven twee jaar in de Chinese hoofdstad, maar hadden al het voornemen om terug te keren naar Californië. Voor vertrek naar Beijing hadden ze hun huis daarom niet verkocht. In 2012 kwamen ze er weer thuis, want zo voelt het voor het Nederlandse gezin in het plaatsje dat tegen Los Angeles is 'aangeplakt'.

'The Wallers' zijn er gesetteld. Mariel heeft er een baan in de marketingbranche, Remco verdient zijn brood in de financiële wereld, in beide gevallen bij een lokaal bedrijf. De kinderen Tommy, Kim en Jesse bereiden alle drie hun toekomst voor op een universiteit in de staat.

Er wordt zo weinig gefietst in Los Angeles, alles gaat met de auto

FIETSEN Het neemt allemaal niet weg dat Mariel en Remco verschillen zien. ,,Er wordt zo weinig gefietst in Los Angeles, alles gaat met de auto. Nu begint er een (elektrische) fietsopleving te komen, maar het is nog niet te vergelijken met Nederland natuurlijk."

Ach Nederland, hoe lekker zou het zijn om af en toe eens je tanden te zetten in een Hollandse kaas of brood. In Manhattan Beach loopt het water wel eens in de mond als de gedachten teruggaan naar een typisch gebakje. De visite uit Nederland neemt wel eens wat lekkernijen mee. ,,Hopelijk kan die na de coronatijd snel weer komen."

HUMOR Zelf hopen ze ook weer naar Soest te komen. Hier wonen veel familieleden van Mariel, onder wie haar vader en broer. ,,Elke Soester kent vast wel een Van den Hengel. Maar er wonen inmiddels ook vrienden die we in onze studententijd hebben leren kennen. Eenmaal hier snuiven ze de lange zomeravonden op, fietsen ze en lachen ze ouderwets om de Nederlandse humor.

,,Maar we willen in Manhattan Beach blijven. We hebben green cards, dus dat kan. We willen geen Amerikaan worden, we willen ons Nederlandse paspoort niet kwijt. We zijn nog echt Nederlands. Je weet niet wat de toekomst brengt. Nederland is een fijn land om te wonen, we zijn gewoon hier erg geaard. En het mooie weer het hele jaar helpt! Onze kinderen zijn in het buitenland geboren. Voor hen is Nederland het vakantieland."

Mariel van den Hengel (51), woont met echtgenoot Remco en kids Tommy, Kim en Jesse in Manhattan Beach, Los Angeles, California, USA; afstand: 8968 km; reistijd: 18 uur; tijd: 9 uur vroeger

Door Johan van Beek

2006: Mariel van den Hengel en haar gezin zijn net gearriveerd in Manhattan Beach, Californië.
Afbeelding
advertentie
advertentie