Vera Bouwman met haar haan Dexter, die zij heeft opgevangen.
Vera Bouwman met haar haan Dexter, die zij heeft opgevangen. Vera Bouwman

Amivedi: databank herenigt huisdier en eigenaar

9 augustus 2020 om 07:30 Maatschappelijk

SOEST De vaste lezers van deze krant zullen ongetwijfeld het logo van het vrolijke hondje kennen, dat vroeger in deze krant stond. Mede dankzij de rubriek Hondje weg hondje terug van Amivedi zijn veel vermiste huisdieren met hun eigenaren herenigd. Een kennismaking met het meldpunt Soest/Baarn.

Wie zijn hond of kat kwijtraakt, kan al sinds 1933 bij Amivedi terecht. Inmiddels is de stichting een landelijke databank van vermiste en gevonden huisdieren, met meldpunten in het hele land. Jaarlijks worden er zo 43.000 huisdieren teruggevonden. Voor Soest en Baarn zit dat meldpunt tegenwoordig in de regio Arnhem, en wordt gerund door Vera Bouwman. Dat lijkt niet zo handig, zo ver uit de buurt. Maar het is eigenlijk een logische keuze, legt zij uit. ,,Als ik het meldpunt in mijn eigen woonplaats zou hebben, zou ik te veel betrokken raken bij de vermiste dieren. Dan zou ik dag en nacht in de bossen aan het zoeken zijn.”

MISSIE Na jaren voor de dierenbescherming katten en egels te hebben opgevangen, ging zij anderhalf jaar geleden als vrijwilliger bij Amivedi aan de slag. Er is behoefte aan vrijwilligers, daarom beheert ze intussen nog twee meldpunten, voor ’t Gooi en de Ronde Venen. Het is haar missie om zoveel mogelijk eigenaren met hun huisdieren te herenigen. Uit eigen ervaring weet zij hoe verdrietig het is om je huisdier te verliezen. Haar kat liep weg en werd nooit meer teruggevonden.

BETROKKENHEID De meldingen van particulieren komen binnen via de website en vooral de Facebookpagina van Amivedi, en per telefoon. Ze vraagt dan altijd om een foto van het dier. Soms zijn dat schokkende foto’s van gevonden dieren. Daar heeft ze geen moeite mee, het doel heiligt de middelen. ,,De foto mag luguber zijn, als ik aan de hand daarvan de eigenaar kan opsporen.” De specifieke kenmerken zijn vooral van belang. Want de eigenaar kent dat witte vlekje op de buik. Er zitten schrijnende gevallen tussen. Maar zo erg als de melding die vorige week van de dierenambulance Eemland kwam, maakt ze zelden mee. Een dode kat bleek zwaar mishandeld te zijn geweest.

Toename van tropische vogels kan ik niet verklaren

KONIJNEN Gedumpte dieren zijn met name een probleem in vakantietijd. En niet alleen honden. ,,Er zijn laatst twee tamme konijnen in een sloot gevonden.” Wanneer de dieren zijn gechipt helpt dat om de eigenaar te vinden, als hij zich tenminste heeft laten registreren. Dan blijkt nog wel eens dat degene die de melding heeft gedaan ook de eigenaar is. Het is in coronatijd qua dumpingen overigens rustiger dan gewoonlijk in de zomer, vanwege de thuisblijvers. Wel neemt ze een toename waar van gevonden tropische vogels, die zij niet kan verklaren.

AVANCES Haar belangrijkste partners zijn Dierenzorg Eemland en Dierenasiel Crailo. ,,Die samenwerking is fantastisch. We hebben veel steun aan elkaar. Zoals bij die mishandelde kat, dan bellen we meteen.” Ze roemt sowieso de betrokkenheid in Soest en Baarn. ,,De inwoners hier leven echt mee. Laatst was er een hond al twee weken op de loop. Dankzij een zoekteam, met ook mensen van Paleis Soestdijk, is Teddi gevangen.” Ook de weeklijsten in de kranten met het telefoonnummer noemt zij heel belangrijk. ,,Er zijn toch nog veel mensen zonder internet.”

Ze maakt ook wel eens curieuze situaties mee. De opmerkelijkste was van die Belg wiens postduif was vermist. Het dier werd gevonden en kon worden opgehaald bij Vogelopvang Soest. Vera Bouwman deelde hem telefonisch het goede nieuws mee. De man maakte direct avances, zelfs met trouwplannen. ,,Nadat ik duidelijk had gemaakt geen interesse te hebben en er niet zou zijn bij de vogelopvang, heeft hij zijn duif nooit opgehaald.”

Door Hans Veltmeijer

advertentie
advertentie