De Baarnse gemeenteraad was vorige week op bezoek bij onder meer de Koninklijke Stallen.
De Baarnse gemeenteraad was vorige week op bezoek bij onder meer de Koninklijke Stallen. Baarnsche Courant

Veel onenigheid rond paleis Soestdijk

30 juni 2020 om 10:00 Nieuwbouw

SOEST/BAARN Jan de Weerd, Dirk-Jan van Arkel, Frans Colthoff, Hans van Waagen, Gerard ten Brincke, Beline Geertsema en Jan Dirk van Arkel. Allen stapten uit onvrede op bij de klankbordgroep Soestdijk. Ruim tien procent van de deelnemers.

Vijf konden zich niet vinden in de wijze waarop het eindrapport tot stand kwam en vonden dat de tegenstem te veel kritiek kreeg. Frans Colthoff, voormalig raadslid in Baarn en tegenwoordig woonachtig in Soest, stapte juist op uit onvrede over de 'zuurpruimen'.

Het zogenoemde participatietraject heeft eigenlijk geen dag onder normale omstandigheden kunnen functioneren. Het begon ermee dat de deelnemers niet met de pers mochten praten, daarna was er discussie over de enkelvoudige aanbesteding aan het Haagse adviesbureau Awareness, toen grote moeite om een advies uit te brengen omdat er geen totaalplan was, en uiteindelijk de coronacrisis. Nog steeds loopt er een procedure bij de rechtbank in Utrecht over het niet vrijgeven van de offerte en de bedragen die betaald zijn door de gemeente Baarn.

COMPLIMENT Positief is het compliment dat Awareness-baas Jan Eikema krijgt van de opgestapte leden. Jan van de Weerd: ,,Ondanks onze bezwaren vinden we dat het uiteindelijk geen slecht advies is geworden. Ook omdat het is gelukt om er steeds meer kritiekpunten in verwoord te krijgen.” Toch zetten Van de Weerd en zijn twee collega’s niet hun handtekening eronder. ,,Ons bezwaar tegen het advies is meer van principiële en fundamentele aard. Wij zijn het niet eens dat het college aan de raad vraagt om nu te besluiten over een plan dat nog niet af is. Voor mij wringt dat vooral op het gebied van de mobiliteit en verkeersveiligheid.”

Jan Eikema: ,,De klankbordgroepen waren breed samengesteld, dus logisch dat binnen de drie groepen de standpunten soms uiteen lagen. De overgrote meerderheid van de klankbordgroep-leden vindt dat er voldoende ruimte was voor inbreng van ideeën door participanten. In die zin is het participatieproces verrijkend geweest.”

EVENEMENTEN De grootste kritiek in het eindadvies richt zich op de evenementen. Ook zijn er zorgen over het grote aantal evenementen, de grote hoeveelheden bezoekers en de evenementen met versterkt geluid waarbij de toegelaten geluidsnormen worden overschreden. Kleinschaligheid die de vorstelijke omgeving aan kan en geen extra belasting voor natuur en milieu zou, volgens de klankbordgroepen, het uitgangspunt moeten zijn. In het bestemmingsplan moet klip en klaar zijn wat de toegelaten geluidsniveaus en bezoekersaantallen zijn.

De klankbordgroepen vinden dat de ongeclausuleerde wijzigingsbevoegdheid voor het college van burgemeester en wethouders, om zelfstandig het aantal evenementen en geluidniveaus naar boven toe bij te stellen, moet worden geschrapt. Op die manier houdt de gemeenteraad zelf nadrukkelijk een vinger aan de pols.

Eugene Leenders

advertentie
advertentie