Afbeelding
Foto door form PxHere

Welk wijnglas past het beste bij welke wijn?

24 juni 2020 om 15:38 Partnercontent

Er zijn veel verschillende soorten wijn verkrijgbaar in Nederland. Bij iedere soort hoort een ander soort glas, zo simpel is het nou eenmaal. Toch weet lang niet iedereen dat dit zo is. Desondanks is dit wel extreem belangrijk, want de wijnglazen hebben zeker effect op de beleving van het drinken van wijn. De vorm van een glas geeft een wijn namelijk meer aroma. Daarnaast houdt het ook de bubbels vast, maar het kan de wijn juist ook open stellen aan zuurstof. Het is dus wel degelijk van belang dat je het juiste glas pakt bij een bepaalde wijnsoort. 

Als het feest is, dan is er hoe dan ook champagne beschikbaar. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het zonder champagne geen echt feest is, al gaat dat mogelijk net wat te ver. Bij de gelegenheden waarbij champagne gedronken wordt zul je over het algemeen zien dat de glazen die gebruikt worden een feestelijke look hebben. Ze zien er elegant uit en zijn ontworpen met sierlijke vormen of uitgesneden patronen. De smalle hoge kelk van dergelijke glazen moet ervoor zorgen dat de bubbels langer in de wijn blijven.

Natuurlijk mag een witte wijn ook niet ontbreken in de kast. Dit heerlijke drankje kan het beste gedronken worden in een glas met een smalle kelk. Op deze manier zal de witte wijn namelijk het beste en het lekkerste smaken, want dat is natuurlijk wel de bedoeling. Om deze smaak te creëren moet je ervoor zorgen dat de witte wijn zo min mogelijk kan ademen. Dit is dus mogelijk met een smalle kelk, want dan heeft de wijn deze mogelijkheid minimaal.

Bij rode wijn is dit juist niet het geval. Dit type wijn smacht naar zuurstof. Het is dan ook aanbevolen om de fles te openen net voordat je het gaat inschenken. Je kunt een decanteer karaf of een beluchter hiervoor gebruiken. Na een tijdje kun je de rode wijn in gaan schenken. Doe dit in een glas met een brede kelk. Zodoende kan het in contact komen met zuurstof waardoor het de kans krijgt om zich te verrijken qua smaak en qua aroma’s. 

advertentie
advertentie