Afbeelding
Eempers

Van schoollokaal naar raadhuis

12 juni 2020 om 16:15 Historie

SOEST Hoe ruim en licht is het in het sinds 1990 bestaande gemeentehuis aan de Dalweg dat de gemeente na dertig jaar leasen heeft gekocht. En wat zal het bedompt zijn geweest in de eerste vergaderplek, het kleine lokaal van de lagere school aan de Eemstraat 1b, rokerig ook, want sigaren en een pijp waren heel gewoon in die tijd. Niet bij de leerlingen van de school, maar bij de leden van de gemeenteraad die er vergaderde sinds 1810, het jaar dat Napoleon Nederland bij Frankrijk inlijfde. 

Jan van Steendelaar

Ze zaten dicht op elkaar, burgemeester Gerrit van Steijn van Hensbroek, secretaris Pannekoek, de negen leden van de gemeenteraad en de vier geërfden, inwoners die, hoewel geen officieel lid van de gemeenteraad, door hun aanzienlijke bezit samen met de raadsleden mochten meebeslissen over allerlei zaken die de gemeente aangingen. Inspraak kende men nog niet en de interesse van de inwoners voor het vergaderen zelf was niet zo groot dat ruimte voor publiek nodig was. 

GEVELSTEEN In 1823 kwam het gemeentebestuur in een ruimer jasje te zitten toen het pand Eemstraat 2 als raadhuis in gebruik werd genomen. Bewijs daarvan is de gevelsteen met drie hoge hoeden die er waarschijnlijk op duiden dat de raadsleden een hoge hoed droegen naar de vergaderingen. De ooievaar in de steen herinnert aan de periode daarna, toen het als woonhuis was betrokken door de gemeentelijke vroedvrouw.

In 1890 was het gemeentehuis te klein geworden en werd besloten tot nieuwbouw. Ruim drie jaar vond de raad een tijdelijk onderkomen op de hoek van de Korte Brinkweg en de Van Weedestraat, waarin delicatessenzaak van Joh. Mets was gevestigd. In maart 1893 kon aan de Steenhoffstraat 2 het nieuwe gemeentehuis officieel in gebruik worden genomen. Later kregen hier ook de politie en het postkantoor een eigen ruimte.  

VERSPREID Na enkele uitbreidingen in de loop der jaren werd in 1932 voor het eerst geopperd een nieuw gemeentehuis te bouwen. Daarmee begon een periode van verhuizen van verschillende afdelingen naar plekken verspreid in de gemeente. Naar de Van Weedestraat bijvoorbeeld, de Prins Hendriklaan en de Lange Brinkweg. Uiteindelijk pas in 1987 besloot de gemeenteraad dat er een nieuw gemeentehuis moest komen. Inmiddels had het oorspronkelijke gemeentehuis een deel van z’n charme verloren doordat in 1971 het karakteristieke torentje moest worden afgebroken als gevolg van bouwvalligheid.

De keuze van een nieuwe locatie viel op de Dalweg waar op 22 september 1990, het gemeentehuis officieel werd geopend. Sindsdien wordt 'het witte huis’ geleased van ING. Na dertig jaar wordt het gemeentelijk bezit.  Het eerste raadhuis aan de Eemstraat is als woning een rijksmonument, het oude raadhuis aan de Steenhoffstraat, nu huisvesting voor beschermd en begeleid wonen, een gemeentelijk monument. 

Afbeelding
advertentie
advertentie