Toch verruiming voor naakt saunabezoek De Engh

10 maart 2018 om 20:00 lokaal

SOEST Toen het management van Optisport in januari bekend maakte dat naakt saunabezoek in Sportboulevard De Engh slechts op beperkte tijden mogelijk zou zijn vloog de vlam in de pan. De beslissing moest door de leiding tijdens een middag- en avondsessie, waar de gevoelstemperatuur het saunaniveau bereikte, aan de verontwaardigde saunagasten uitgelegd worden. De saunaliefhebbers waren laaiend. Bemiddeling van de Naturisten Federatie Nederland (NFN) zorgde voor een oplossing. De tijden worden verruimd en iedereen lijkt tevreden.

ONVRIENDELIJK De sfeer tijdens de discussies in januari was onvriendelijk en af en toe werd er op de man gespeeld. Vooral regiomanager Olivier van Veen van Optisport was de gebeten hond. Van Veen gaf tijdens een van de overlegsessies aan bedreigd te zijn. Het siert de manager dat hij niet naar de politie stapte. Dat zou volgens hem het overleg frustreren. Vestigingsleider Stefan Verhaaf deed in januari de deur al op een kier en gaf aan dat wijzigingen en verruimingen van de toegangstijden bespreekbaar zijn. Uiteindelijk heeft de nuance het van de emotie gewonnen en heeft de leiding van Optisport water bij de wijn gedaan.

MEDIATOR Het was de bedoeling dat de strenge kledingregels per 1 maart in zouden gaan. Maar na de heftige discussies is besloten om de nieuwe regelgeving een maand uit te stellen, zodat er meer tijd is voor overleg. De Naturisten Federatie Nederland (NFN) was door een aantal saunabezoekers aangedragen om te bemiddelen in het conflict. De delegatie van NFN was ervaringsdeskundig en bleek een goede mediator bij de gesprekken tussen de leiding van Optisport en drie saunagasten.  Tijdens het gesprek kregen beide partijen de gelegenheid kregen om opnieuw hun argumentatie op tafel te leggen. Uiteindelijk is er een verruiming gekomen van het aantal beschikbare uren voor naakt saunabezoek.

RUIMER Vanaf 1 april is naakt saunabezoek dus niet meer op alle openingstijden mogelijk, maar de mogelijkheid voor het betreden van de sauna in Adams- of Evakostuum zijn ruimer dan oorspronkelijk de bedoeling was. Aanvankelijk waren alleen de dinsdag- en vrijdagmorgen opengesteld voor naaktrecreatie. Dat is nu verruimd met de dinsdag- en donderdagavond en de zaterdagmorgen. Tijdens de overige uren is de saunaruimte alleen toegankelijk wanneer men in badkleding is gekleed. De huisregels gaan per 1 april in en worden in de loop van deze maand gecommuniceerd aan de saunagasten.

TEXTIELPOLITIE? Wim van Barneveld was een van de saunagasten die protesteerde naar aanleiding van de nieuwe beleid. Wat vindt hij van de verruiming? ,,Bijna iedereen is tevreden met deze geboden oplossing, hoewel de verhouding nog lang niet evenredig is. Voor mij persoonlijk is het een prima regeling omdat ik altijd op dinsdagavond gebruik maak van de sauna. In ben overigens wel benieuwd hoe er gehandhaafd gaat worden. Komt er een textielpolitie? Ik hoop dat de openstelling van de sauna na een half jaar geëvalueerd gaat worden Wanneer er geen bezoekers zijn op de geklede uren lijkt het mij dat de maatregel weer aangepast moet worden."

advertentie
advertentie