Wethouder Kundic zet Jan van Zal in de bloemen
Wethouder Kundic zet Jan van Zal in de bloemen Peter Beijer

Energiescans van start

9 juni 2020 om 21:13 Nieuws Deel je nieuws

SOEST - Van Zal Camper- & Caravanherstel is het eerste bedrijf in Soest dat gebruik maakt van de energiescan. Dinsdag 9 juni kreeg Jan van Zal bezoek van wethouder Nermina Kundic. Zij zette Jan met een bloemetje in het zonnetje zetten omdat hij zich als één van de eerste Soester bedrijven heeft aangemeld voor de ondertekening van het energieconvenant. Van Zal Camper- & Caravanherstel heeft inmiddels, ondanks coronatijd, een energiescan laten uitvoeren en krijgt begeleiding van Klimaatroute om het bedrijf te verduurzamen. De wethouder in een reactie: ,,Dat verdient een bloemetje op uiteraard anderhalf meter. Wij gaan aan de slag met nieuwe energie."

De energiescans van Klimaatroute maken onderdeel uit onderdeel uit van het project Energieconvenant Bedrijven in het programma Energietransitie. Deze energiescans van Klimaatroute zijn dus een onderdeel van en een eerste stap na ondertekening van het energieconvenant. BMO/SZK en gemeente Soest ondertekenen binnenkort het energieconvenant, waarin de afspraken rondom energiebesparing en duurzame opwekking van de deelnemende partijen vermeld staan.

BMO, Bedrijvenplatform Duurzaamheid Soest, de Soester Zakenkring en de gemeente Soest, willen niet wachten op de ondertekening, die vanwege de coronacrisis vooruitgeschoven is. Enthousiaste bedrijven willen aan slag gaan en daarom wordt er nu al met de eerste scans gestart.

De energiescan geeft een elektronische rapportage over besparings- en opwekmogelijkheden.

Vanuit de rapportage kunnen offertes worden opgevraagd worden, waarbij lokale leveranciers als eerste in beeld komen. Klimaatroute volgt samen met de betreffende ondernemer één jaar lang het proces. Wanneer het bedrijf de adviezen opvolgt voldoet deze aan de milieuwetten en wordt er twee jaar niet gehandhaafd door de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD – handhaving energieplicht). Wel moeten de bedrijven voldoen aan de informatieplicht, die vanaf 1 juli 2019 al verplicht is. Dat is niets anders dan het doorgeven van hun energieverbruikgegevens via de website van het RVO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland). Het mooie is, dat bedrijven die de energiescan afnemen, na de scan ook heel makkelijk kunnen voldoen aan die informatieplicht. De scan zet alle gegevens op een rij, zodat de ondernemer alleen maar hoeft in te vullen op de website.

De gemeente Soest betaalt de helft van de deelnamekosten voor een scan. 

 

advertentie
advertentie